Nem tervez az unió katonai beavatkozást Líbiában, hiszen az ottani konfliktust nem katonai, hanem politikai eszközökkel kell megoldani - hangsúlyozta Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn Brüsszelben újságíróknak.


Mogherini a polgárháború sújtotta észak-afrikai országból érkezett önkormányzati vezetők, polgármesterek csoportját fogadta - olyan helyi politikusokat, akik közül soknak a települését az elmúlt napokban is támadások érték.

A csoporttal tartott Bernardino León ENSZ-különmegbízott, a világszervezet líbiai támogató missziójának vezetője is. Ő óvatos derűlátással szólt arról, hogy esetleg már ezen a héten meg lehet állapodni egy létrehozandó líbiai egységkormány néhány tagjának a személyében.

Emellett különböző bizalomerősítő intézkedésekre, azon belül egyebek közt fogolycserére, illetve az alapvető szolgáltatások beindítására, biztosítására törekednek - tette hozzá az ENSZ-diplomata, kiemelve annak a fontosságát, hogy a végleges politikai rendezésről szóló megállapodás létrejötte előtt is felmutassanak valamit a lakosságnak a béke helyreállításával járó előnyökből.

Mogherini elmondta: abban az esetben, ha Líbiában sikerül a belviszály politikai rendezésére rávenni az egymással szemben álló feleket, létrejön az egységkormány, és az abban részes tényezők immár egymással egyetértésben kívánnak harcot folytatni a magát Iszlám Államnak nevező dzsihadista szervezet ellen, akkor az unió kész lesz megfontolni különböző segítségnyújtási formákat ehhez a harchoz, "beleértve a biztonság- és a védelmi politika keretébe illeszkedő formákat is".

Forrás: MTI