Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök pártjának, a jobboldali Likudnak a győzelmét erősítették meg a csütörtökön közzétett végleges, hivatalos választási eredmények, amelyek alapján csak kevéssé módosult a kneszetbe bejutott pártok mandátumainak száma.


Az izraeli központi választási bizottság csütörtökön, a hivatalos kiküldetésben lévők és a lakóhelyeiktől távol tartózkodók szavazatainak összeszámlálása után hirdette ki a végleges eredményt. A még megmaradt, mintegy kétszázezer szavazat összeszámlálása némiképp módosította a mandátumok megoszlását a pártok között, az erőviszonyok azonban változatlanok maradtak a 120 fős törvényhozásban az előzetes eredményekhez képest.

A legnagyobb frakció, a Likudé hat mandátummal előzte meg legnagyobb ellenfelét, a korábban jóval esélyesebbnek tartott, de mindössze 24 képviselői helyet szerző balközép  Cionista Tábort, őket tizenhárom honatyával a közös arab lista követi.

A Merec nevű balliberális párt parlamenti helyeinek száma négyről ötre nőtt, s ennek nyomán a Merecet vezető Zahava Galon pártelnök visszavonta lemondását.

A most elsőként indult közös arab lista ereje tizennégyről tizenhárom mandátumra csökkent, s az ezzel együtt is a kneszet harmadik legnagyobb frakciója marad. Az askenázi ultraortodoxok Egységes Tóra pártja is veszített egy mandátumot, ők így hatan lesznek a törvényhozásban.

A centrista Jes Atíd (Van Jövő) tizenegy, a centrista Kulánu (Mindannyian) tíz, a jobboldali telepes-párt Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) nyolc, a keleti vallásosok Sasz pártja hét, Avigdor Liberman jobboldali nacionalista Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) pártja és az Egységes Tóra párt hat-hat, a Merec öt helyet szerzett Izrael huszadik kneszetében.

Forrás: MTI