Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hazatérésekor adott nyilatkozatában sikeresnek nevezte amerikai utazását, mert szerinte „életképes alternatívát" kínált a vitatott iráni atomprogramról tervezett egyezménnyel szemben – jelentette az izraeli katonai rádió.


Az izraeli kormányfő ezzel elutasította Barack Obama amerikai elnök bírálatát. Obama előzőleg azt mondta, hogy "az izraeli miniszterelnök nem kínált fel semmilyen életképes alternatívát” az iráni atomprogram korlátozását célzó lehetséges egyezménnyel szemben.

Netanjahu földet érése után azt is kijelentette, hogy vitatott beszéde segített megértetni az amerikai törvényhozókkal, "miért mélyen hibás a jelenleg megbeszélés tárgyát képező iráni megállapodás". „Olyan gyakorlati alternatívát mutattam, amely évekkel meghosszabbítja szigorúbb feltételek révén az atomfegyver előállításához Iránnak szükséges időszakot, amennyiben fel akarja rúgni az egyezményt" - hangoztatta.

„Nagyon bátorítóak voltak mind a demokratáktól, mind a republikánusoktól kapott válaszok, meggyőződtem róla, hogy jobban megértették, miért rossz a tervezett megállapodás” - tette hozzá az izraeli miniszterelnök. „Arra is felszólítottam az iráni atomügyben amerikai irányítással tárgyaló öt nagyhatalmat, hogy ragaszkodjanak olyan alkuhoz, amely attól teszi függővé a szankciók feloldását, hogy Irán felhagy-e a terror támogatásával az egész világon, a szomszédai elleni agresszióval, valamint az Izrael megsemmisítésére törekvéssel” - mondta Netanjahu.

Forrás: MTI