Barack Obama amerikai elnök és az európai vezetők megállapodtak abban, hogy megszigorítják a szankciókat, ha Oroszország továbbra is megsérti a minszki tűzszüneti megállapodást - jelentette ki szerdai kongresszusi meghallgatásán Victoria Nuland amerikai helyettes külügyi államtitkár.


"Figyelemmel kísérjük Minszk végrehajtását" - mondta Nuland a képviselőház külügyi bizottságában.

Szavai szerint az amerikai kormánynak aggályai vannak az elmúlt két nap alatt észlelt tüzérségi tevékenységgel kapcsolatban. Rámutatott, hogy a tűzszünet betartásának kérdése "hatással lesz" a szankciókkal és az Ukrajnának nyújtott biztonsági támogatással kapcsolatos megfontolásokra.

Nuland elmondta, Barack Obama még nem döntötte el, hogy küldjön-e fegyvereket Ukrajnának. A helyettes államtitkár kitért annak a kérdésnek a megválaszolása elől, hogy vajon a külügyminisztérium tett-e erre vonatkozó javaslatot az elnöknek.

A meghallgatáson kifogások hangzottak el a döntés halogatásával kapcsolatban. Republikánus és demokrata képviselők egyaránt amellett foglaltak állás, hogy az Egyesült Államok szállítson védelmi fegyvereket Ukrajnának.

Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke kedden a washingtoni szenátus fegyveres erők bizottságában kijelentette: a leghatározottabban amellett van, hogy az Egyesült Államok szállítson fegyvereket Ukrajnának, méghozzá a NATO keretén belül, mert "(Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) végső célja a NATO megosztása".

Forrás: MTI