Barack Obama sajnálja, hogy nem záratta be a guantánamói börtöntábort elnöksége első napján. Az amerikai elnök tegnap egy clevelandi fórumon azt mondta, ha visszamehetne arra a napra, elrendelné a tábor azonnali bezárását. Obama úgy vélte, tévedett, amikor azt hitte, hogy a republikánusok és a demokraták között konszenzus van ebben a kérdésben, hiszen 2008-as elnökválasztási ellenfele is Guantánamo bezárását sürgette a kampányban.


Később azonban annyira átpolitizálódott ez a kényes ügy, hogy a remélt konszenzus szertefoszlott, az átlagembereket pedig inkább riasztotta a tábor ügyét körülvevő retorika.

A börtön bezárása egyébként is bonyolultabbnak bizonyult, mint Obama eredetileg gondolta. A rabok egy részét nem lehet visszaküldeni saját hazájába, mert ott kínzás és halál várna rájuk. A terrorista főbűnösöket, a 2001. szeptember 11-i terrortámadás ihletőit pedig aligha fogják valaha is szabadlábra helyezni. Ráadásul egyetlen amerikai szövetségi állam sem akadt, amely engedélyezte volna, hogy területén tartsák fogva őket.

A börtöntábor foglyainak száma a kezdeti 779-ról jelentősen csökkent, de még mindig 122 rabot tartanak fogva a Kuba területébe beékelődött guantánamói bázison kialakított börtönben.