Kínának felelőssége, hogy biztosítsa a kínai-mianmari országhatár térségében a stabilitást, és ehhez rendelkezik is a megfelelő eszközökkel - érzékeltette Li Ko-csiang kínai miniszterelnök az Országos Népi Gyűlés éves ülésszakát lezáró vasárnapi sajtótájékoztatóján.


A kormányfő kérdésre válaszolva arra utalt, hogy napokkal korábban egy mianmari repülőgép az országhatár kínai oldalán egy cukornádültetvényt bombázott, aminek következtében négy kínai állampolgár meghalt, kilenc megsebesült.

A történteket Li "mélységesen nyomasztónak" nevezte és együttérzését fejezte ki az áldozatok családjának.

A fegyveres erők legfőbb irányítószerve, a kínai Központi Katonai Bizottság helyettes elnöke, Fan Csang-lung szintén a hét végén közölte, Mianmarnak határozott lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy megfékezze fegyvereseit, és hogy ilyen esetek többé ne fordulhassanak elő. Máskülönben - fogalmazott - a kínai hadsereg elszánt, hogy határozott választ adjon, megvédje a kínaiak életét, vagyonát és biztonságát.

Mianmar a területén folyó harcokban részt vevő lázadókat okolta a pénteki végzetes bombatámadásért, s arról igyekezett meggyőzni Pekinget, hogy a helyzet bonyolultabbá tételének szándékával elkövetett provokációról lehet szó. Megfigyelők ugyanakkor jelezték, hogy a térségben háborúzó lázadóknak nincsenek repülőgépeik.

A kínai Fan tábornok azt is jelezte, hogy a mianmari légierő gépei az utóbbi időben "sokszor" megsértették Kína légterét. Arra hívta fel a szomszédos ország kormányát, hogy vegye komolyan a kérdést, büntesse meg a vétkeseket, kérjen bocsánatot és fizessen kártérítést az érintett családoknak, továbbá adjon magyarázatot a történtekre.

Mianmar szerint az ország területén kínai zsoldosok is harcolnak és arra sürgette Pekinget, hogy működjön együtt a kínai területekről indított "terrorista támadások" megelőzésében. Kína cáfolta, hogy ilyen előfordult volna.

Sajtójelentések utalnak arra, hogy a harcokban részt vevő, egykor kínai támogatást élvező gerillacsapatokat tömörítő, lázadó Mianmari Demokratikus Szövetség Hadseregének (MNDAA) kínai nemzetiségű parancsnoka van, akit Peng Csia-sengnek hívnak.


Az utóbbi hónapokban kiújult harcok következtében a határon túl dolgozó kínaiak tömegei tértek vissza, illetve helyiek tízezrei menekültek el a hazájukból és kerestek menedéket a határ kínai oldalán.

Az érintett délnyugat-kínai Jünnan tartományban Kína harci repülőgépek járőröztetésével ellenőrzi az országhatárt és meghátrálásra kényszeríti a túlságosan közel merészkedőket - közölte a légierő szóvivője szombaton. Liu Csen-min, kínai külügyminiszter-helyettes pedig pénteken éjszaka berendelte Mianmar nagykövetét, és határozott tiltakozását fejezte ki a kínai Lincsang települést ért péntek délutáni bombatámadás miatt.

A kínai kormány mindazonáltal kifejezésre juttatta, álláspontja szerint az észak-mianmari eseményeket Mianmar belügyének tekinti. Megállapította, kapcsolatait a szomszédos országgal, amellyel 2000 kilométeres közös határa van, az "átfogó stratégiai együttműködési partnerség" szintjére emelték.

Forrás: MTI