Philip Hammond brit külügyminiszter Londonban az elhárítás előtt álló feladatokról tartott előadást a Haderő Egyesített Kutatóintézetében, és ennek során felvetette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök veszélyezteti Kelet-Európa biztonságát, általában veszélyt jelent a világbékére, és ezért nyomást kell rá gyakorolni, írja az InfoRádió.


Philip Hammond brit külügyminiszter a nyomásgyakorlás eszközeként említette, hogy esetleg nyilvánosságra kellene hozni a Putyin elnököt körülvevő "belső kör" külföldi pénzügyi manipulációit, hogy ország-világ láthassa, hogyan akar befolyást szerezni Oroszország.

A miniszter megítélése szerint Oroszország és az iszlám szélsőségesek aktivitása a két legnagyobb veszély napjainkban. Veszély a brit nemzetbiztonság számára is, de úgy tűnik: az orosz elnöknek eltökélt szándéka - mondta Philip Hammond - aláásni a szabályokon alapuló nemzetközi rendszert, a világbéke biztosítékát, és ezzel kelet-európai nemzetek biztonságát hozza veszélybe.

A brit külügyminiszter előzőleg vasárnap a BBC-nek nyilatkozott az Egyesült Királyság és Oroszország viszonyáról, és ezt igen kényesnek nevezte, mert a harcok csillapodása ellenére nem látja, hogy Moszkva változtatni kívánna ukrajnai szándékain.

Philip Hammond közölte: "Moszkva immár nem tekint bennünket szövetségesnek, csupán vetélytársnak, vagy éppenséggel ellenfélnek." A brit külügyminiszter szerint a hidegháború vége óta eltelt húsz esztendőben Nagy-Britannia, szövetségeseivel együtt igyekezett elősegíteni, hogy Oroszország elfoglalhassa helyét a globális stabilitás fenntartásán dolgozó hatalmak között, de az orosz vezetés ellenáll ennek az igyekezetnek.

Forrás: Inforadio.hu