Kategorikusan cáfolta pénteken a Kreml azt a svájci sajtóban megjelent pletykát, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek gyereke született volna, írja az MNO.


„Hamisak a Vlagyimir Putyin gyerekének születéséről szóló hírek" – idézte Dmitrij Peszkovot, az orosz elnök szóvivőjét pénteken a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. „Azt tervezem, megkörnyékezek néhány gazdag embert, hogy rendezzék meg a legjobb újságírói kacsa című versenyt" – jegyezte meg ironikusan Peszkov a Forbes magazin orosz változatában.

A svájci Bild lap „értesülése" nyomán az európai sajtót ugyanis bejárta az a meg nem nevezett forrásokra hivatkozó hír, miszerint az orosz elnök ismét apa lett. Néhány médium azt is tudni vélte, hogy Putyin elkísérte a gyermek anyját a svájci Luganóba a szülésre. Tavaly decemberben Putyin, aki két lány apja és magánéletét gondosan elrejti a kíváncsi szemek elől, mindenki legnagyobb megdöbbenésére elárulta, hogy szerelmes lett. Részleteket azonban nem mondott szerelméről. Az orosz elnök 2013 áprilisában jelentette be, hogy harminc év házasság után elválik feleségétől, Ljudmilla Skrebnyevától. Az oroszok azóta hiába próbálják kideríteni, ki Putyin új barátnője. Korábban hírbe hozták Alina Kabajevával, a ritmikus gimnasztika korábbi (athéni) orosz olimpiai bajnokával, ezt azonban nyilvánosan tagadta. Az Interfax orosz hírügynökség egyébként azt megírta, hogy Kabajevának néhány napja valóban gyereke született Svájcban.

Egy ideje nem tudni, hol van Putyin

Az orosz médiában állandóan jelen lévő Putyin március 5. óta nem mutatkozott nyilvánosan, emiatt indultak el a közösségi oldalakon a találgatások az államfő hollétéről, illetve egészségi állapotáról. Peszkov csütörtökön egy moszkvai rádiónak úgy nyilatkozott, az elnök „teljesen jó egészségnek örvend". Habár az orosz állami televízió pénteken felvételt közölt Putyinról, miközben Moszkva környéki rezidenciáján az orosz legfelső bíróság elnökével, Vjacseszlav Lebegyevvel tárgyal, az internetet a legvadabb összeesküvés-elméletek árasztották el Putyin hol- és hogylétéről. Az internetezők spekulációi szerint az orosz államfő meghalt, esetleg agyvérzést kapott, puccsal mozdították el a hivatalából vagy Svájcba utazott, hogy vajúdó barátnője mellett lehessen.

Az egyik Twitter-felhasználó erre reagálva megjegyezte, „Putyinnak tényleg zsúfolt a napirendje: tegnap meghalt, ma pedig gyereket nemzett". A különféle csipkelődő megjegyzések ellenére Putyin továbbra is a legnépszerűbb politikusnak számít az oroszok körében, és a Krím félsziget Oroszországhoz csatolása óta népszerűsége tovább emelkedett. A moszkvai VCIOM közvélemény-kutató intézet éppen most pénteken közölte, hogy Putyin támogatottsága rekordszintre, 88 százalékra emelkedett.

Forrás: MNO