A 192-es irídiumizotópot szállító jármű egy Volkswagen Polóval ütközött Modrica település közelében. A személyautó vezetője meghalt, a teherautó sofőrjének és kísérőjének nem esett baja. A hatóságok szerint nincs sugárzásveszély - írja a vs.


A Banja Luka-központú Nezavisne Novine újság jelentése szerint hajnali négy órakor történt a baleset, amelynek helyszínét a rendőrség lezárta – olvasható a B92 szerb portál angol nyelvű összefoglalójában. A teherautó egy Bosznia szerb részén, Prijedorban működő – egyebek közt erőműépítéssel is foglalkozó – Bosnamontaza nevű cégé, amelynek a hivatalos közlések szerint minden engedélye megvan nukleáris anyagok szállításához. Szállítmánya pedig a szerbiai, Belgrád melletti, az ottani egyetemhez tartozó Vinca Nukleáris Tudományok Intézetéből származott.

A Boszniai Sugárzásvédelmi és Nukleáris Ellenőrző Hatóság közölte, hogy nem áll fenn sugárbaleset veszélye. A intézet egyik ellenőre a helyszínről azt jelentette, hogy az iridiumizotópos tartály ép, és a sugárzás szintje is normális volt a környéken.

Forrás: VS:hu