Idén a Petőfi-szobor tövében zajlott a március 15-ei koszorúzási ünnepség, ahol állófogadást rendeztek az ott élő magyaroknak.


Kína gazdasági központjában, Sanghajban, immáron hagyomány, hogy az ott élő magyarok összegyűlnek és hazájuktól távol együtt emlékeznek meg az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulójáról. Idén a Petőfi-szobor tövében zajlott koszorúzási ünnepséget Horváth Levente, az újonnan kinevezett főkonzul nyitotta meg ünnepi beszédével. A borús időjárás ellenére a konzulátus az eddigiektől eltérően idén állófogadást is szervezett. Ennek keretében a kihelyezett asztalokon magyar ínyencségek kaptak helyet. Az arra járó kínaiak érdeklődését így a kokárdás megemlékezőkön kívül a hazai borok, ételek is felkeltették.

A Petőfi-szobor egyébként most a Lu Xun park eldugott szegletében található, viszont idén áthelyezik a parknak egy könnyebben fellelhető részére. Remélhetőleg a későbbiekben így még több kíváncsiskodót csal oda.

A park nevét is viselő Lu Xun híres, XX. századi kínai költő volt, akinek kedvencei közé tartozott Petőfi. Több versét is lefordította kínai nyelvre. A helyi általános iskolákban kötelező tananyaggá vált a Szabadság, szerelem című vers, amelyet az idősebbek közül sokan kívülről is tudnak. Petőfi neve tehát minden kínai számára ismerősen cseng, ugyanakkor érdekes, hogy nem kevesen mégsem tudják összekötni Magyarországgal. Ezért is szeretne a közeljövőben komolyabb figyelmet fordítani a tájékoztatásra a sanghaji konzulátus.