Svédország közölte kedden, hogy felmondta egy Szaúd-Arábiával fennálló, több milliárd svéd korona értékű fegyverszállítási egyezményét, miután Rijád emberi jogi gyakorlatának bírálata diplomáciai perpatvart okozott a két fél között.


A tavaly októberben hatalomra került, szociáldemokrata vezetésű svéd kormány az emberi jogok érvényesítésére összpontosítja külpolitikáját. A korábbiaknál hangosabb állásfoglalásai azonban kényelmetlen helyzetbe hozták a svéd ipart, és a kormánykoalíciót magát is megosztották azzal kapcsolatban, hogy megújítsák-e a Rijáddal kötött fegyverszállítási egyezményt.

“A szaúdi egyezményről (annak felmondásáról) már korábban döntés született” – idézte a Dagens Nyheter című svéd lap Stefan Löfven kormányfő egy kijevi nyilatkozatát. “Nem az döntött, ami az utóbbi napokban történt” – tette hozzá.

Szaúd-Arábia hétfőn megakadályozta, hogy Margot Wallström svéd külügyminiszter beszédet mondjon az Arab Liga kairói tanácskozásán. Az eset Wallström szóvivőjének magyarázata szerint a szaúd-arábiai emberi jogi helyzet bírálatára vezethető vissza.

Az SPA szaúdi sajtóügynökség (SPA) jelentése szerint az Arab Liga utóbb határozatban ítélte el Wallströmnek a svéd parlamentben elhangzott egyik megszólalását. A külügyi tárca vezetője februárban a parlament képviselői előtt azt mondta, hogy Szaúd-Arábia megsérti a nők jogait, bírálta Raif Badavi szaúdi blogger és emberi jogi aktivista tíz év börtönre és ezer korbácsütésre ítélését, továbbá “diktatúrának” minősítette a szaúdi királyságot.

A felmondott megállapodás keretében Svédország az elmúlt négy évben 4,8 milliárd svéd korona (mintegy 160 milliárd forint) értékben adott el fegyverrendszereket, valamint kiképzési és szállítási eszközöket Szaúd-Arábiának.

Sebastian Carlsson, a Saab vállalatának sajtófőnöke ellenben kijelentette, hogy a társaság exportjára más szabályozás vonatkozik, nem az államközi szerződés. A szóvivő hozzátette, hogy “Szaúd-Arábia nagyon fontos piac és jó vevő “, ezért nem mindegy, Svédország hogyan kezeli ezt a kapcsolatot.

Forrás: MTI