Az Iszlám Állam jelenleg az iraki és a szíriai rezsimmel, valamint a rivális fegyveresekkel és felkelőkkel harcol, de van egy ambiciózus célja is, amely magába foglalja Szaúd-Arábiát – áll a Jamestown Foundation legújabb jelentésében - írja az mno.


A washingtoni agytröszt szerint az Iszlám Állam (IÁ) máris messzebb jutott, mint más szélsőséges csoportok, mert amellett, hogy bővíteni tudta az általa elfoglalt területeket, képes volt növelni a szimpatizánsai számát is. Most azonban úgy látszik, hogy Szaúd-Arábia a soron következő állam, amelyet meghódítanának – írja a Sputniknews a jelentés nyomán.

A Jamestown Foundation elemzői úgy látják, hogy az IÁ egyre agresszívebben viselkedik Szaúd-Arábiával szemben, így múlt ősszel a terrorszervezet vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi már Al-Haramein földjéről beszélt mint meghódítandó területről. Ugyan név szerint nem említette Szaúd-Arábiát, ennek egyedüli oka, hogy az IÁ nem ismeri el a Szaúd-dinasztiát. Az önjelölt kalifa ráadásul fegyverbe szólította a szaúdiakat, hogy vegyék fel a harcot a saját országukkal szemben.

Tettek követték a szavakat

Az amerikai agytröszt szerint ez már nem csak puszta beszéd, mivel januárban egy fegyveres csoport beszivárgott Szaúd-Arábia egy északkeleti városába, ahol összecsapott a helyi határrendészekkel. A támadók közt volt egy öngyilkos merénylő is, aki amikor feltartóztatták, magával együtt megölt egy szaúdi biztonsági tisztet is egy hozzá erősített bombával.

A szakértők úgy látják, hogy – szemben Irakkal és Szíriával – első ránézésre Szaúd-Arábia nehéz terepnek tűnik az Iszlám Állam számára, mert az előbbi országokban a kaotikus viszonyok között tudta megvetni a lábát. Habár a terrorszervezet az elmúlt hónapokban számos helyen vereséget szenvedett, jelen pillanatban úgy látszik, hogy ez nem fogja meghátrálásra kényszeríteni a szélsőségeseket, hogy megpróbálják megbuktatni a szaúdi monarchiát.

Forrás: MNO