Több mint százezer amerikai dollárt érő 2,7 kilogrammos aranyrögöt talált Ausztráliában egy amatőr kincsvadász.


A The Age című ausztrál lap beszámolója szerint Mick Brown néhány héttel ezelőtt bukkant rá az aranyleletre, amikor a Victoria állambeli Wedderburn térségében kutatott fémdetektorával. A "Fair Dinkum"-nak - vagyis "valódinak" - becézett aranyrög becsült értéke nagyjából 103 ezer amerikai dollár (30 millió forint).

Brown először azt hitte, hogy egy "hatalmas olvasztott rézdarabot" talált. A férfi azt reméli, hogy sikerül eladnia az aranyrögöt egy magángyűjtőnek és a kapott pénzből kifizetheti az adósságát, és a maradékot a feleségére és a gyermekeire fordíthatja.

Wedderburn Victoria állam úgynevezett aranyháromszögében fekszik, amely az aranyláz központja volt az 1800-as évek közepén. A terület igen népszerű az amatőr aranyvadászok körében, akik közül sokan bukkantak már méretes rögökre.    1981-ben egy férfi rekordsúlyúnak számító nyolc kilogrammos aranyleletet talált Wedderburnnél. A Pride of Australia (Ausztrália büszkesége) elnevezésű rögöt egy évtizeddel később ellopták egy melbourne-i múzeumból és azóta sem került elő.

Forrás: MTI