Tisztázni kell, hogy az Iszlám Állam (IS) elleni fellépésben milyen szerepet szánnak Magyarországnak, mi a kötelességünk. A szocialista Molnár Zsolt szerint az ellenzéknek még kevés információja van arról a felkérésről, amely múlt csütörtökön érkezett a kormányhoz az Egyesült Államoktól - írja a nepszava.


A nemzetbiztonsági bizottság elnöke reméli, hogy az illetékes parlamenti testületek jövő heti ülései után többet tudnak majd arról, mit várnak el az országtól. A politikus lapunknak elmondta, az MSZP frakció ennek ismeretében dönt arról, megszavazza-e, hogy harcoló alakulatot küldjünk az iraki Erbílbe. Molnár szerint az nem kétséges, hogy a NATO és EU-tag Magyarországnak részt kell vennie a terrorizmus és az IS elleni fellépésben, de számolni kell azzal, hogy ha fegyveres katonákat küldünk a nemzetközi koalícióba, az növelheti az ország terrorfenyegetettségét.

Magyarországnak inkább kiegészítő, logisztikai - például meteorológiai, térképészeti, katonai egészségügyi feladatokat ellátó - katonákat kellene küldenie a misszióba. Molnár ezt már egy tegnapi háttérbeszélgetésen mondta, ahol amellett érvelt, hogy a harcoló alakulatokat nagyobb GDP-vel, több katonai tapasztalattal rendelkező országoknak kellene biztosítaniuk.

Szijjártó Péter múlt pénteken jelentette be, hogy előző nap hivatalosan is felkérte az Egyesült Államok Magyarországot, hogy katonákkal is vegyen részt az Iszlám Állam elleni nemzetközi fellépésben. A magyar katonáknak egy kiképzőközpontot kellene biztosítaniuk, ha a parlament kétharmada ezt megszavazza. A tervek szerint száz katonát küldenének Észak-Irakba őrzés-védelmi feladatok ellátására, további ötven pedig Magyarországon állna készenlétben. A missziót, amelyik forrásaink szerint azért fontos a kormány számára, mert gesztusokat akar tenni az Egyesült Államoknak, a Fidesz és a KDNP mellett a DK, az Együtt és a liberális Fodor Gábor támogatja, de elvárják, hogy az Országgyűlést tájékoztassák a részletekről. A külgazdasági és külügyminiszter már egyeztetett a pártok képviselőivel, jövő hétfőn a külügyi, szerdán pedig együttes ülésen a honvédelmi, valamint a nemzetbiztonsági bizottság tárgyal a katonai szerepvállalásról.

Eközben a PécsMa.hu. szerint arab nyelvű üzenet, valamint arab zene jelent meg kedden a Zengő Együttes és a Pécsi Kistérségi Társulás honlapján. A hekkerek az IS fekete színét használják, és angolul annyit közölnek, hogy "Ott vagyunk mindenhol". Néhány nappal ezelőtt az amerikai Eldora Speedway honlapját, majd a lengyel Szalézi Önkéntes Misszióközpont honlapját szállták meg az IS harcosai.

Forrás: Népszava