Tíz perc alatt be lehet jutni ellenőrzés nélkül az utcáról a frankfurti nemzetközi repülőtér úgynevezett előterébe, a repülőgépek kiszolgálására kijelölt területre - írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi német lap, amelynek egy munkatársa kijátszotta a legnagyobb német repülőtér biztonsági rendszerét.


Az újságíró csupán egy sárga láthatósági mellényt vett fel "civil" ruhájára, és így anélkül jutott át három kapun a frankfurti reptér üzemi területén, hogy bárki is kételkedett volna abban, hogy jogosult a belépésre.

A FAS munkatársa egyszerűen besétált az előtérbe, az utasok ki- és beszállítására, poggyász, posta vagy áru ki- és be-rakására, a repülőgépek karbantartására és parkolására kijelölt területre - írta a lap, kiemelve, hogy munkatársuknál volt egy nagy táska, amelyben "bármi lehetett volna". Hozzátették, hogy a helyszíni tapasztalatok szerint a frankfurti repülőtér "nyitott kapu a terroristák előtt".

A repülőteret üzemeltető társaság, a Fraport egy szóvivője a beszámolóra reagálva közölte, hogy a cikk "téves riasztás", mert az újságíró egy pillanatig sem tartózkodott biztonsági szempontból fontos, kiemelt területen. A FAS viszont azt írta, hogy a riporter akár robbanószerkezetet is elhelyezhetett volna parkoló repülőgépeknél. A lap egy videofelvételt is közölt az esetről a faz.net hírportálon.

A frankfurti repülőtér biztonsági rendszerét tavaly az Európai Bizottság ellenőrei játszották ki, nekik fegyvert és más tiltott, veszélyes tárgyakat sikerült átcsempészniük az utasellenőrző rendszeren.

Forrás: MTI