Sem a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), sem a tuniszi magyar nagykövetség nem tud arról, hogy magyar érintettje is lenne a szerdai tunéziai túszejtésnek.


Az MTI írásban fordult a KKM-hez, miután terroristák megöltek 19 ember, köztük 17 turistát szerdán Tunézia fővárosában, egy múzeumban. A tárca rövid válaszában az állt, hogy magyar érintettről jelenleg nincs tudomásuk.

Az MTI megkereste a tuniszi magyar nagykövetséget is. Pántos György nagykövet arról tájékoztatott, hogy a helyi hatóságok sem tudnak magyar áldozatról vagy sérültről. Magyar turistacsoport nem volt a múzeumban, amikor megtámadták azt – tette hozzá.

A terroristák a Bardo múzeumot támadták meg, amikor abban több száz turista volt. A két vagy több, terepszínű ruhába öltözött támadó géppisztollyal van felfegyverkezve.

Később a helyi biztonsági erőknek sikerült kiszabadítani az összes túszt; két fegyveres támadó és egy rendőr életét vesztette a túszszabadítási akcióban.


A Bardo múzeum Tunisz egyik fő látványossága, az ország történetét mutatja be, és ott van a világ egyik legnagyobb római mozaikgyűjteménye.

Tunézia a 2011-es januári forradalom óta iszlamista terroristákkal küzd, akik az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezet szövetségesei. Szíriában és Irakban sok tunéziai harcol az Iszlám Állam oldalán.


A magyar kormány felajánlja segítségét a tunéziai kormány számára a szerdai tuniszi terrorakcióval összefüggésben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy más témában tartott sajtótájékoztatón kiemelte: Magyarország a leghatározottabban elítéli a tuniszi terrortámadást, ahogy a terrorizmus és az erőszak minden formáját. Együttéreznek az áldozatok családtagjaival – fűzte hozzá.

Négy lengyel turista is a halálos áldozatok közt lehet

Meg nem erősített hírek szerint négy lengyel is van a tunéziai merénylet halálos áldozatai között – közölte szerdán Marcin Wojciechowski lengyel külügyi szóvivő.

Sajtóértekezletén Wojciechowski többször aláhúzta, a négy lengyel halálos áldozatról csak meg nem erősített értesülés alapján nyilatkozik. Elmondása szerint a merénylet idején a múzeumban volt egy 36 fős lengyel turistacsoport. Három lengyel megsérült, állapotukat Wojciechowski “jónak” minősítette, kórházban ápolják őket. Mintegy húsz lengyel turista már biztonságban van, a többiek sorsa egyelőre ismeretlen.

„Folyamatosak a terrorellenes műveletek”

Az M1 hírcsatornának Pántos György nagykövet arról beszélt, hogy az országban már hónapok óta, következetesen szigorítottak a biztonsági intézkedéseken, “folyamatosak a terrorellenes műveletek, éppen az előző napon számoltak fel a fővárostól északra fekvő területen egy terrorhálózatot”.

Hozzátette: bár Tunéziában nagyon komolyan veszik a biztonság kérdését, az ilyen akciókra nagyon nehéz felkészülni. Kérdésre elmondta azt is, hogy a fővárosban jelenleg nyugalom van, igaz a lakosokat megrázták a történtek.

SZÉL-RÓZSA-VIRÁG

Forrás: MTI