Megőrizte vezető helyét Bill Gates a világ leggazdagabb embereinek a Forbes magazin által hétfőn közzétett listáján.
Az amerikai üzletember vagyonát 79,2 milliárd dollárra becsülte a tekintélyes pénzügyi magazin. Bill Gates egy év alatt 3,2 milliárd dollárral lett gazdagabb - annak ellenére is, hogy tavaly novemberben 1,5 milliárd dollárt adományozott feleségével közös alapítványa, a The Bill & Melinda Gates Foundation részére. 

Az elmúlt 21 évben Bill Gates 16-szor szerepelt az évente kiadott lista élén.

NEM AZÉRT MONDOM, CSAK, NA...

A Microsoft alapítóját a mexikói Carlos Slim és az amerikai Warren Buffett követi 77,1, illetve 72,7 milliárd dollárral. Buffett egy helyet javított, tavaly ugyanis Amancio Ortega volt a harmadik. A spanyol üzletember ezúttal a negyedik helyen áll 64,5 milliárddal. A listán szereplők közül egyébiránt Warren Buffett vagyona gyarapodott a legnagyobb mértékben, 14,5 milliárd dollárral.

Az első tízben van még Larry Ellison (54,3 milliárd), Charles és David Koch (fejenként 42,9 milliárd), Christy Walton és családja (41,7 milliárd), James Walton (40,6 milliárd), valamint Liliane Bettencourt és családja (40,1 milliárd).

Először került be a világ leggazdagabb húsz embere közé Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója öt helyet javítva idén a tizenhatodik 33,4 milliárddal. A világ legfiatalabb dollármilliárdosa mindazonáltal a 24 éves Evan Spiegel, a Snapchat nevű mobilalkalmazás társalapítója, akinek vagyonát 1,5 milliárd dollárra becsülik. 


A Forbes szerint tavaly száznyolcvaneggyel 1826-ra nőtt, és ezzel rekordot döntött a világ dollármilliárdosainak száma. Összvagyonuk a becslések szerint eléri a 7,05 billió dollárt. A 2014-es listán szereplő milliárdosok vagyona 6,4 billió dollár volt.

SZÁMOLD CSAK KI!


A szilícium-völgyi sikereknek köszönhetően 23 új dollármilliárdosa van Kaliforniának, köztük az Uber két alapítója, Travis Kalanick és Garrett Camp, valamint első alkalmazottjuk, Ryan Graves. Kaliforniai a legfiatalabb self-made nő a listán: a 31 éves Elizabeth Holmes, a Theranos nevű egészségügyi vállalat vezetője. Kaliforniában így már 131-en vannak olyanok, akik tíz számjegyű vagyonnal bírnak, ez több mint bármelyik ország - nem számítva Kínát és az Egyesült Államokat.

A 2015-ös összesítésben 290 új név szerepel, köztük 71 kínai. Nőtt a fiatal dollármilliárdosok száma: idén negyvenhat 40 év alatti szereplője van a listának. Némileg csökkent viszont az összesítésben szereplők átlagvagyona: míg tavaly 3,85 milliárd dollár volt, idén 60 millióval kevesebb.

A legnagyobb vesztes a nigériai Aliko Dangote, akinek 25 milliárd dolláros vagyona tavaly 14,7 milliárddal lett kevesebb a nigériai fizetőeszköz gyengülése és a cement - az üzletember legnagyobb érdekeltsége - iránti csökkenő kereslet miatt. Dangote mindazonáltal még mindig Afrika leggazdagabb embere. Jelentősen csökkent a dollármilliárdosok száma Oroszországban: a 2015-ös listán 88-an vannak az egy évvel korábbi 111 helyett. Ezzel nemcsak az Egyesült Államok és Kína, hanem Németország is India is megelőzi őket.

Összességében 138-an vannak olyanok, akik a 2014-es összesítésben még szerepeltek, az ideiben azonban már nem. Köztük van Michael Kors divatmogul és Petro Porosenko ukrán elnök.

EISZEN MOST BELÉ AKARSZ KÖTNI

Először bővült a lista guatemalai dollármilliárdossal, míg Izland ötévi szünet után tért vissza Thor Bjorgolfsson révén, és egymilliárd dolláros vagyonával bekerült a leggazdagabbak közé Michael Jordan is.

Az 1826 dollármilliárdos között csupán 197 nő van, ez azonban 25-tel több, mint tavaly volt. 

Az összesítés 1191 szereplője saját erejéből lett milliárdos, és mindössze 230-an örökölték vagyonukat. Négyszázöten vannak olyanok, akik egy részét örökölték, majd saját erejükből gyarapítják a mai napig.

(http://www.forbes.com/sites/kerryadolan/2015/03/02/inside-the-2015-forbes-billionaires-list-facts-and-figures/)

Forrás: MTI