Pártokon és tagállamokon átívelő összefogást kezdeményez Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője a roamingdíjak eltörlése érdekében - közölte hétfőn a politikus irodája.


Az MSZP alelnöke vállalhatatlannak nevezi, hogy a szakminiszterek tanácsa egy előterjesztés szerint az idei év vége helyett csak három évvel később számolná fel az unión belül a mobiltelefonos barangolási díjakat, miközben az Európai Bizottság és az EP már megállapodott a kérdésben.

Az uniós jogalkotásban a bizottságnak javaslattételi joga van, a testület kezdeményezheti a jogalkotást, ám ezt követően az EP-nek és a tanácsnak kell megállapodnia a végleges szabályozásról. Végső soron csak úgy születhet döntés, ha a közvetlenül választott EP és a tagállamok kormányait tömörítő miniszteri tanács egyetértésre tud jutni.

A halasztást javasló előterjesztés szerint a piac szereplőinek több idő kell az új körülményekhez való alkalmazkodásra.

"Az informatikai és távközlési szektornak is kötelessége alkalmazkodni a jelenkor igényeihez, kötelessége megteremteni az egységes piac gazdasági és társadalmi fejlődéséhez szükséges feltételeket" - foglal állást Ujhelyi István.

A politikus azt is tudatja, hogy írásbeli kérdéssel fordult a miniszterek tanácsához és a területért felelős uniós biztoshoz, hogy magyarázatot kérjen az előterjesztésre, és hangsúlyozza, hogy minden eszközt be fog vetni, hogy a roamingdíjakat eltöröljék.

"Ha kell, minden EP-képviselőt fellázítok az ügy érdekében!" - hangoztatta Ujhelyi István.

Forrás: MTI