Az amerikai kongresszus mindkét háza egyhangúlag hagyta jóvá tavaly azt a törvényt, amely felhatalmazza az elnököt az Ukrajnába történő fegyverszállításra, de Obama még nem döntött - írja az atv.


A honatyák nagy többséggel fogadták el a határozatot, 348-an szavazták meg, 48-an ellenezték, ami azt jelenti, hogy a képviselőházban kétpárti támogatást élvez a fegyverszállítások engedélyezésének kérdése. A határozat azonban csupán javaslatszerű, és semmire se kötelezi az amerikai elnököt - írja az MTI.

Névtelenül nyilatkozó amerikai külügyi illetékesek szerint az Obama-kormányzat fontolgatja az emberélet kioltására alkalmas fegyverek szállítását Ukrajnának, de egyelőre vár, mert meg akar győződni arról, hogy a szemben álló felek érvényt szereznek-e vagy sem a februári minszki tűzszüneti megállapodásnak.

John Boehner, az amerikai képviselőház elnöke más republikánus és demokrata törvényhozókkal együtt egy, március elején nyilvánosságra hozott levélben ugyancsak az ukrán hadseregnek történő fegyverszállítások, beleértve a halált okozó védelmi fegyverrendszerek szállításának gyors engedélyezését sürgette az amerikai elnöknél.

Kockázatos vállalkozás

Ahogy arról korábban portálunk is írt, Amerika kockázatos vállalkozásba kezd, ha megkezdi Kijev felfegyverzését. Az elképzelés hívei szerint ezzel segítené az ukrán konfliktus lezárását, az ellenzők ugyanakkor figyelmeztetnek: a lépés csak tovább szítaná a háborút.

A kritikusok szerint a fegyverszállítás még egy orosz támadást is kiprovokálhat, ami pedig egy közvetlen nyugati beavatkozást vonhat maga után. „A fegyverszállítás szítja a konfliktus lángját és az ukrán kormány malmára hajtja a vizet, amely mindent megtesz azért, hogy az Egyesült Államokat és a Nyugatot még mélyebben belerángassa a konfliktusba" – idézte korábban az orosz The Moscow Times Otfried Nassauert, a berlini Transzatlanti Biztonság Információs Központ vezetőjét.

Ben Rhodes, Barack Obama helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója februárban a CNN-nek azt mondta, hogy nem fogják az ukrán hadsereget egyenrangúvá tenni Oroszország hadseregével. Szintén februárban Joe Biden amerikai alelnök a Süddeutsche Zeitung című lapnak nyilatkozva majdhogynem kizárta, hogy az Egyesült Államok fegyvert szállítson Ukrajnának. "Semmiképpen sem áll érdekünkben egy katonai eszkaláció, és azon vagyunk, hogy az ellenkezője következzen be" – mondta az alelnök.

Putyin: nincs ebben semmi szokatlan

Vlagyimir Putyin február közepén Magyarországon tett látogatást. Akkor az esetleges amerikai fegyverszállításokra vonatkozó újságírói kérdésre azt válaszolta: Moszkva tudomása szerint már szállítanak külföldről fegyvereket Ukrajnának. Mint fogalmazott: "nincs ebben semmi szokatlan". Meggyőződését fejezte ki, hogy "bárki is szállít bármilyen fegyvert Ukrajnának, attól az áldozatok száma növekedhet, de az eredmény ugyanaz lesz, mint most". Az orosz elnök szerint az ukrán katonák többsége nem akar részt venni a "testvérháborúban", távol otthonától, a szakadár fegyveresekben viszont "erős a késztetés családjuk védelmére".

Forrás: atv.hu