A csehek 63 százaléka támogatja, míg 37 százaléka elutasítja a sorkatonai szolgálat újbóli bevezetését - derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét a Mladá Fronta Dnes című napilap közölte szerdán.


A Stem Mark ügynökség által készített felmérés egyik meglepetése, hogy a fiatalabb évfolyamok, akiket a sorkatonaság bevezetése elsősorban érintene, több mint 70 százalékban támogatják az elképzelést.

A kötelező sorkatonaságot 2005-ben szüntették meg Csehországban. Azóta mintegy 20 ezer fős hivatásos hadserege van az országnak, míg az aktív tartalékosok száma 1200 fő.

"Nagyon örülök, hogy a közvélemény felelősen viszonyul a haza védelméhez. Látszik, hogy az emberek érzékelik, mi történik környezetünkben" - reagált a felmérés eredményére Martin Stropnicky védelmi miniszter.

A sorkatonai szolgálat visszaállításának mérlegelése azzal összefüggésben került a sajtó figyelmébe, hogy a védelmi minisztériumban a végéhez közeledik az új honvédelmi törvény kidolgozása. A javaslat a miniszter szerint nem számol a sorkatonai szolgálat újbóli bevezetésével és kötelezővé tételével, csak a sorköteles személyek nyilvántartásával, esetleg a sorozásokkal.

"Nagyon érzékeny témáról van, amelyet jelenleg politikailag nem lehet keresztülvinni" - vélekedik a miniszter a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállításáról.

Bohuslav Sobotka miniszterelnök azonban konkrétabb és bizakodóbb. "Eljött az ideje annak, hogy komolyan elgondolkodjunk az ország védelmén" - mondta a lapnak. Úgy vélte, hogy a mai cseh hadsereg nem képes az ország megvédésére, ezért mérlegelni kell a sorkatonai szolgálat visszaállítását valamilyen formában, "például három hónapra".

2005-ig a kötelező sorkatonai szolgálat időtartama egy év volt.

Forrás: MTI