Visszatért a tél Csehországba: a cseh-német határvidéken sűrűn havazik és a helyenként óránkénti több mint 100 kilométeres szél fákat, villanyoszlopokat csavart ki, komoly fennakadásokat okozva a közúti és a vasúti forgalmat.


A Prágát Drezdával összekötő csehországi autópályát (D8) Ústí nad Labem és a cseh-német határ között a sűrű havazás, a jeges helyek és a kisebb-nagyobb balesetek nagy száma miatt kora délelőtt lezárták.

A cseh lengyel határon az Óriáshegységben (Krkonose) szintén a rossz útviszonyok miatt zárva van a Harrachovban és a Náchodban lévő közúti átkelő.  Az átkelők előtt hosszú kamionsorok is akadályozzák a forgalmat. Az Óriáshegységben kedd reggelig 5-10 centiméter hó hullott. 

A legsúlyosabb közlekedési problémák a nyugat-, illetve az észak- és dél-csehországi régiókban vannak. A kedd délelőtti rendőrségi közlés szerint a cseh országutakon számos balesett történt, de egyik sem súlyos. Többen megsérültek, de halálesetről nincs hír. Az utak szinte mindenütt síkosak, és ezért a rendőrség fokozott óvatosságra intette a gépkocsivezetőket. 

Dél-Csehországból például több mint hatvan balesetet jelentettek, és legalább egy tucat út járhatatlan, mert az utakra dőlt fák akadályozzák a forgalmat. Strakonicében a kidőlt fák négy személygépkocsiban okoztak károkat. Hasonló gondok vannak Ceské Budejovicében is. 

A hőmérséklet a hegyvidékeket eltekintve ugyan nem csökkent a fagypont alá, de a lehűlés mindenütt nagyon érzékeny, az előző napokhoz képest több mint tízfokos. A meteorológusok szerint a mostani havazás fokozatosan esőbe megy át.

Az előrejelzések szerint a hűvös és viharos szél - amely hegyvidékeken akár 125 km/óra is lehet -, a téli időjárás legalább szerda estig eltart. A hét második felében állítólag kissé javul az idő, de a cseheknek így is hideg és esős húsvétra kell számítaniuk.   

Forrás: MTI