Harminc év után kiengedhetik az elmegyógyintézetből Ifjabb John Hinckley-t, aki 1981-ben, 25 évesen merényletet követett el Ronald Reagan amerikai elnök ellen, írja a VS.hu.


Hinckley-t, akit azonnal a lövés leadása után őrizetbe vettek, nem találta bűnösnek a bíróság, mert elmebajt állapítottak meg nála, és ezért börtön helyett, a Szent Elizabeth elmegyógyintézetbe küldték néhány évtizedre.

A most 59 éves férfi ismét a bíróság elé kerül, mert szerdán veszi kezdetét az a meghallgatás, amelynek során eldöntik, hogy Hinckley szabadon élhet-e a jövőben. A férfi Virginiába kerülne vissza, édesanyja gondozásába. Az elmúlt 12 hónapban már próbaidőn volt, minden hónapban 17 napot töltött az anyjánál. Ez idő alatt egy pszichiáter és egy terapeuta is vizsgálta őt, valamint Hinckley-nek önkéntes munkát is kellett végeznie. Megállapították, hogy a férfi depressziója és a mentális zavara is enyhült, és kimondták, hogy nagyon kevés annak a kockázata, hogy Hinckley közveszélyes legyen – írja a Skynews.

Reagan szerencséjére Hinckley nem volt jó céllövő: a merénylet elkövetésekor, az egyik golyó James Bradyt szóvivőt találta el, a másik Timothy McCarthy ügynököt. Az elnököt közvetlenül nem érte találat, az egyik lövedék azonban gellert kapott a Reaganre várakozó limuzin oldalán és az elnök tüdejébe fúródott. Állítólag John Hinckley-t a támadás elkövetésére a Taxisofőr című 1976-os film ösztönözte. A férfi nagy rajongója volt a mozinak, amelyben Robert de Niro egy vietnami veteránt játszott, aki merényletet követett el egy szenátor ellen.

Forrás: VS:hu