Diplomáciai tiltakozó jegyzéket adott át vasárnap délután a lengyel külügyi miniszterhelyettes, Leszek Soczewica az Egyesült Államok varsói nagykövetének azután, hogy James Comey, az FBI, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda főnöke egyes lengyeleket a nácik cinkosainak nevezett. Az amerikai nagykövet érthetőnek nevezte a lengyel álláspontot.


A tiltakozást Comeynek az a beszéde váltotta ki, melyet szerdán a washingtoni Holokauszt Múzeumban mondott, és mely pénteken a The Washington Post amerikai napilapban jelent meg. Az FBI főnöke, elítélve a holokausztot, úgy nyilatkozott, a szövetségi nyomozóiroda minden új ügynöke számára kötelezővé teszi a Holokauszt Múzeum látogatását, hogy ezek meglássák: "jó emberek, alárendelve magukat a náci eszméknek, milliók meggyilkolásában segítettek". Úgy vélte, a holokauszt legszörnyűbb tanúsága az, hogy az emberek "képesek lemondani az egyéni erkölcsükről, és - egy csoport hatalmának alárendelve magukat - szinte mindenbe beleegyezhetnek". Ezek az emberek - Comey szerint - úgy vélekednek, hogy "a gyilkosok, valamint az ő németországi, lengyelországi, magyarországi és sok más helyről származó cinkosaik nem tettek semmi rosszat".

Az Egyesült Államok varsói nagykövete, Stephen Mull a jegyzék átvétele után, "érthetőnek" minősítette a lengyel külügyi tárca álláspontját. Mint mondta, Washington "hivatalos álláspontja nem az, hogy Lengyelország bármi módon felelős lenne a holokausztért". "Ez kizárólag a náci Németország ügye" - tette hozzá. Megígérte, még vasárnap folyamán próbál Washingtonnal beszélni az FBI főnökének kijelentéséről.

Mull, mielőbb a jegyzéket átvette, a lengyel újságírók előtt "károsnak és sértőnek" nevezett minden olyan utalást, mely azt sugallja, hogy "a náci Németországon kívül Lengyelország vagy bármilyen más ország felelős lenne a holokausztért".

Korábban Bronislaw Komorowski lengyel elnök a lengyel közszolgálati televízió egyik műsorában úgy jellemezte Comey nyilatkozatát, hogy ez "ignoranciáról, hiányos történelmi műveltségről és nagymértékű személyes ellenszenvről" tanúskodik.

Andrzej Duda, a legnagyobb ellenzéki párt, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) elnökjelöltje vasárnap úgy nyilatkozott, hogy az FBI főnöke "szégyenletes módon rágalmazta a lengyel és a magyar nemzetet". Duda kifejtette: a lengyelek nem segítették a náci Németországot, a lengyel állam az 1939-es német támadás következtében megszűnt. A náci Németország a megszállt Lengyelország területén "építette a koncentrációs táborokat, ahol zsidókat, lengyeleket és más nemzetek tagjait gyilkoltak meg" - foglalta össze Duda a holokauszt történelmi körülményeit.

Forrás: Kárpátinfo.net