A Magyar Atlanti Tanács (MAT) elnöksége üdvözli az Országgyűlés keddi döntését, amellyel az megadta a felhatalmazást magyar katonák kiküldésére az Iszlám Állam ellni közös nemzetközi katonai fellépéshez.


A MAT szerdán, az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: "az Iszlám Állam olyan fenyegetést jelent a világra, amelyet komolyan kell venni, hiszen a terrorszervezet az egész nyugati értékközösség ellen indított átfogó és brutális támadást".

Álláspontjuk szerint az, hogy Magyarország katonák kiküldésével járulhat hozzá a terrorszervezet elleni harc sikeréhez, rendkívül fontos a nemzetközi béke és biztonság megerősítése szempontjából. A kormány és az Országgyűlés döntése alapján Magyarország megfelelhet azon kötelezettségeinek, amelyek a NATO és a nyugati értékvilághoz való tartozásából fakadnak - tették hozzá.

"A Magyar Atlanti Tanács elnöksége minden erkölcsi támogatást megad ahhoz, hogy a magyar katonák a nemzet, a magyarság, az Észak-atlanti Szövetség és a nyugati világ érdekében felkészülhessenek a feladatokra és biztonságban szolgálhassanak a távoli országban" - fogalmazott a szervezet közleményében.

A parlament kedden határozatot hozott arról, hogy Magyarország legfeljebb 150 katonát küld az Iszlám Állam terrorszervezet elleni fellépéshez az iraki Erbílben található kiképzőközpontba. A képviselők 137 igen szavazattal, 57 nem ellenében hagyták jóvá Hende Csaba honvédelmi miniszter kétharmados többséget igénylő előterjesztését. A határozati javaslat értelmében a magyar katonák 2017. december 31-ig látják el feladatukat az erbíli támaszponton.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján, az Országházban azt mondta: a misszió keretében 110-en teljesítenek majd katonai szolgálatot Észak-Irakban, hat tiszt a vezetési pontokon lesz, amelyek közül nem mindegyik van Irakban. Lesz egy négy főből álló technikai felderítőrészleg, továbbá 27 katona itthon áll rendelkezésre az esetleges rotáció biztosítására - mondta.

A tárcavezető szerint három-öt hónapot vesz igénybe, amíg teljes létszámban kiküldik a magyar katonákat, ez a folyamat május közepén, második felében kezdődhet meg és július végére, augusztusra érhet véget.

Forrás: MTI