A Vatikán az utóbbi hat évre visszamenően információkat szolgáltat Olaszországnak az olasz állampolgárok által a vatikáni pénzintézetek számláin tartott összegekről. Erről írt alá megállapodást a vatikáni külügyminiszter és az olasz pénzügyminiszter.


A Vatikán honlapján szerdán közölt pénzügyi megállapodás alig egy oldalas, mégis rendkívüli jelentőségű. A pápai állam most először nyújt ugyanis betekintést az "olasz bankszámláiba".

A Paul Richard Gallagher érsek, vatikáni külügyminiszter és Pier Carlo Padoan olasz pénzügyminiszter által aláírt megállapodás értelmében a két állam kölcsönös információcserére kötelezte el magát 2009. január elsejére visszamenőleg. Ez többek között azt jelenti, hogy az IOR vatikáni bank - először történetében - információkat szolgáltat az olasz pénzügyi hatóságoknak azokról a vatikáni számlákról, amelyeket olasz állampolgárok vagy az Olaszországban állandó lakhellyel rendelkező magánszemélyek birtokolnak. Eddig ezek a vatikáni számlák névtelenek és titkosak voltak.

A megállapodás azt is előírja, hogy a vatikáni bankszámlával bíró olaszoknak az esetleges hozamok után  Olaszországban adót kell fizetniük, ahogyan ezt az olasz bankszámla-tulajdonosok is teszik. Az adózási kötelezettséget 2014 januárjától számolják.

A megállapodás szövege hangsúlyozza, hogy a vatikáni nyitás a pápai állam pénzügyi átláthatóságát szolgálja. A pápai állammal való pénzügyi tárgyalásokat Matteo Renzi olasz miniszterelnök szorgalmazta, aki márciusban úgy fogalmazott, hogy a Vatikánnal való adómegállapodás "tetemes összeget" hozhat az olasz államkasszába. Az IOR jelenlegi mintegy 16 ezer számlájából 800-ra teszik az olasz tulajdonú számlákat. Az olasz jegybank adatai szerint csak 2009-2012 között (a Vatikánban indított belső pénzügyi átvilágítás első éveiben) az olasz tulajdonú vatikáni számlákról közel félmilliárd eurót utaltak át német bankokba.

A Vatikánváros és Olaszország közötti pénzügyi megállapodás az olasz parlament ratifikációjával lép életbe.

Forrás: MTI