Tiltakozó tüntetést helyezett kilátásba a korrupcióval meggyanúsított Ráduly Róbert csíkszeredai polgármester „ügyészségi meghurcoltatása" ellen Darvas Kozma József pápai káplán, csíkszeredai esperes - közölte csütörtökön a kolozsvári Maszol.ro portál.


A római katolikus egyházi elöljáró szerint Ráduly Róbert őrizetbe vétele az erdélyi magyarság vezetőinek lejáratására tett kísérlet. Az esperes a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) is felszólította, "szólaljon meg" a színeiben megválasztott polgármester ügyében.

A Transindex.ro portál arról számolt be, hogy szerda este Böjte Csaba ferences szerzetes is kiállt a székelyföldi város időközben őrizetbe vett elöljárói mellett. "Imádkozzunk elöljáróinkért" - írta a dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője Facebook-bejegyzésében egy Ráduly Róbert elhurcolását ábrázoló fénykép alá.

A polgármestert és Szőke Domokos alpolgármestert a szerdai csíkszeredai házkutatások után Bukarestbe szállította a korrupcióellenes ügyészség (DNA), ahol többórás éjszakai kihallgatás után csütörtök hajnalban őrizetbe vették őket. Az ügyészek előzetes letartóztatásukat kérték a bukaresti törvényszéktől.

A DNA csütörtökön közleményben tudatta, hogy a polgármestert hivatali visszaéléssel, visszaélésre való felbujtással és összeférhetetlenséggel, az alpolgármestert hivatali visszaéléssel és okirathamisításra való felbujtással gyanúsítja.

Az ügyészség egyebek mellett a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2014-es csíkszeredai építkezési engedélyét kifogásolja, amelynek dokumentációját hiányosnak találta. A DNA másfelől azt állítja, hogy a polgármester 2014 szeptemberében rávett egy csődbiztost, hogy  a piaci értéknél olcsóbban adja el a városházának a helyi szakszervezeti művelődési házat. Szőke Domokos esetében egyebek között azt kifogásolják, hogy tavaly júliusban állítólag saját célra használta a hivatal gépjárművét és a hivatal pénzén utazott rokonaihoz.

A sajtóba kiszivárogtatott korábbi híreszteléssel ellentétben a DNA közleményében már nincs szó kenőpénz elfogadásáról.

A Mediafax hírügynökség ügyészségi forrásokra hivatkozva szerdán azt közölte: Ráduly Róbertet havi hárommillió forintnyi csúszópénzt elfogadásával gyanúsítják, amelyet a parkolódíjak begyűjtésével megbízott cég tulajdonosától kaphatott, továbbá azzal, hogy 14 millió forintnyi kenőpénzt fogadott el egy építőanyag-kereskedéssel foglalkozó nagyáruház építési engedélyének kiadásáért.

A korrupciógyanú ezen részletei, amelyeket a román hírtelevíziók is részletesen tálaltak, nem szerepelnek a DNA honlapján csütörtökön közzétett vádpontok között.

Ráduly Róbert politikai leszámolásnak nevezte a DNA akcióját.

Kapcsolódó hírek: 
Őrizetbe vették Ráduly Róbertetet
Kampányt folytatnak ellenünk, de győzünk

Forrás: MTI