Liberálisok és euroszkeptikusok koalíciós tárgyalása kezdődhet Finnországban a vasárnapi választás után. A győztes Centrumpárt vezetője szerint tíz nehéz év vár a finnekre.


A nem hivatalos végeredmény szerint az ellenzéki Centrumpárt nyerte a vasárnapi parlamenti választásokat Finnországban, a második legnagyobb erő pedig az euroszkeptikus A finnek (korábbi nevükön: Igazi Finnek) párt lett.

A röviddel éjfél után közzétett eredmények szerint Juha Sipilä leendő miniszterelnök pártja 49 képviselői helyet szerzett a 200 fős parlamentben. Az euroszkeptikusok 38 képviselőt küldhetnek a törvényhozásba, míg az eddigi vezető kormánypárt, a konzervatív Nemzeti Koalíciós Párt 37 képviselői posztot szerzett. A negyedik helyen a Szociáldemokrata Párt végzett 34 képviselői mandátummal. A maradék 42 képviselői helyen négy kisebb párt osztozik.

Elemzők szerint a finn lakosság a gazdasági válság éveiért büntette az előző kormányt, és a távközlési vállalatvezetői múlttal rendelkező Sipilätól várja, hogy fellendülést hoz majd az országban. Utóbbi mindamellett azt mondta, nehéz évek vannak előttük, és tíz év is kell, mire újra „formába hozzák" Finnországot. Korábban nem zárta ki, hogy az euroszkeptikusokkal is tárgyaljon, akik egyebek között azt követelik, hogy az Európai Unió hagyjon fel a pénzügyi mentőcsomagok nyújtásával, és zárják ki Görögországot az euróövezetből.

Alexander Stubb távozó kormányfő már az esti órákban gratulált az ellenzéknek a győzelemhez.

A választások hivatalos eredményeit a hét közepén teszik közzé. A részvételi arány 70 százalék volt, azaz valamivel alacsonyabb, mint négy évvel ezelőtt.

Forrás: MTI