Szorosak a német-magyar kapcsolatok és Németország sokat köszönhet Magyarországnak - emelte ki egy keddi német lapinterjúban a bajor konzervatív CSU parlamenti (Bundestag-) képviselőcsoportjának vezetője.


Gerda Hasselfeldt a Die Welt című lapban megjelent interjúban - amelyben elsősorban a görög államadósság-válság kezeléséről és német belpolitikai kérdésekről volt szó - közelmúltbeli magyarországi látogatásával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a kapcsolatok "mindig is" szorosak voltak. "Sokat köszönhetünk az országnak" - tette hozzá a CSU politikusa, kiemelve, hogy "Magyarország útja a demokrácia és piacgazdaság felé jó út".

Hozzátette, hogy "figyelmet érdemel Magyarország romapolitikája is", amelynek keretében "nagy erőfeszítéseket" tesznek a romák iskolai és egyetemi támogatásáért.

Ugyanakkor "partnerek között természetesen a problémákra is utalni kell", és ez a magyarországi látogatás során meg is történt - mondta a bajor konzervatívok képviselőcsoportjának vezetője.

Arra a kérdésre, hogy mi különbözteti meg Orbán Viktor magyar miniszterelnököt Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, Gerda Hasselfeldt azt mondta, hogy a magyar kormány "nem lebecsülendő kihívás előtt áll". Létezik egy "jobboldali radikális csoportosulás", amelynek naggyá válását meg kell akadályozni, és "nem utolsósorban Orbán Viktor érdeme, hogy az utóbbi választásokon sikerült ezt a pártot kordában tartani" - fejtette ki a CSU politikusa, hangsúlyozva, hogy erről a tényről "nem szabad megfeledkezni".

Forrás: MTI