Orosz légvédelmi rendszereket vásárolna Brazília - közölte Szergej Goreszlavszkij, az orosz Roszoboronexport állami fegyverkereskedő cég vezérigazgató-helyettese szerdán a Rio de Janeiró-i LAAD-2015 latin-amerikai repülési és védelmi kiállításon.


Az orosz fegyverexportőr cég vezető tisztségviselője az Interfax orosz hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az első kiállítási nap után találkozott Jacques Wagner Silva brazil védelmi miniszterrel, akivel haditechnikai együttműködésről folytattak eszmecserét. Goreszlavszkij szerint a brazil tárcavezető a 2014. évi szocsi téli olimpia légtérvédelmét biztosító Pancir-Sz1 rakétarendszer iránt érdeklődött, és már az előszerződés megírásának végső stádiumában vannak.

Goreszlavszkij szerint semmi különös nincs abban, hogy Silva kifejezetten ezután a rakétarendszer után érdeklődött, hiszen 2016-ban Rióban kerülnek megrendezésre a nyári olimpiai játékok. Állítása szerint a brazil védelmi miniszter kijelentette, hogy mihamarabbi megállapodást szeretne a Pancir légvédelmi rendszerről.

A Roszoboronexport vezérigazgató-helyettese emellett megjegyezte, hogy a kiállításon kínai, venezuelai, dél-afrikai és kenyai küldöttségek érdeklődtek még az orosz fegyverek iránt.

Forrás: MTI