"Hazatérésre" szólította fel David Cameron brit miniszterelnök azokat a szavazókat, akik a kormányzó Konzervatív Párttól a radikálisan EU- és bevándorlásellenes nézeteket hirdető Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjához (UKIP) álltak át.


Cameron, akivel a The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív brit napilap közölt interjút kedden, elismerte, hogy sok tory választó még több szigorítást akar az Európai Unióból érkező munkavállalók bevándorlásának szabályozásában. Megerősítette ugyanakkor, hogy ha a májusi brit parlamenti választások után is ő lesz Nagy-Britannia miniszterelnöke, a kormány 2017 végéig népszavazást tart a brit EU-tagság sorsáról.

A UKIP régóta hirdetett elsődleges politikai programja Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból és az uniós állampolgárok szabad nagy-britanniai munkavállalásának megszüntetése. A párt az elmúlt egy évben komoly eredményeket ért el: tavaly májusban megnyerte a brit európai parlamenti választásokat, nemrégiben pedig két időközi választáson is győzelmet aratott, megszerezve első két képviselői mandátumát a brit parlamentben.

Nagy-Britanniában május 7-én tartják a parlamenti választásokat, és jóllehet a UKIP-nak nincs reális esélye arra, hogy kormányzati pozícióba kerüljön, döntő jelentőségű lehet, hogy hány választót hódít el a hagyományos nagypártoktól. A jelenlegi szoros versenyben ez eldöntheti, hogy a választások után David Cameron jelenlegi konzervatív párti miniszterelnök vagy Ed Miliband, az ellenzéki Munkáspárt vezetője alakíthatja-e meg a következő brit kormányt.

Cameron a keddi lapinterjúban is utalt erre, mondván: májusban a Munkáspárttól várható "gazdasági felfordulás és káosz", vagy "a konzervatívokra jellemző hozzáértés" között lehet csak választani.

A brit kormányfő szerint ezért "nem most van itt az ideje a tiltakozó voksoknak, az üzenetek küldésének". Annak van itt az ideje, hogy a konzervatív szavazók, akik átálltak a UKIP-hoz, "hazatérjenek", mert csak így lehet elejét venni annak a "veszélynek", hogy a választások után munkáspárti kormány alakul - tette hozzá.

A UKIP népszerűsége a legutóbbi felmérések szerint jelentős ütemben apad. A legnagyobb példányszámú brit tömeglap, a The Sun által kedden közölt, átlagolt közvélemény-kutatási összesítés alapján a UKIP március végén a választók 12,25 százalékát tudhatta maga mögött, jóllehet novemberben még 16,75 százalékos volt a támogatottsága.

A The Sun által idézett választási szakértők szerint a választásokig hátralévő egy hónapban akár tíz százalék alá is zsugorodhat a UKIP szavazótábora.

A Konzervatív Párt kampányának egyik központi eleme annak hangsúlyozása, hogy a UKIP-ra leadott voksok a Munkáspártot segíthetik kormányra, és ebben az esetben elvész a brit EU-tagságról szóló népszavazás esélye. Ed Miliband, a Labour miniszterelnök-jelöltje maga is többször kijelentette, hogy nem támogatja a referendumot.

Forrás: MTI