Európa biztonsága az egyiptomi helyzettől is függ, ezért Egyiptom számít az együttműködésre az európai államokkal a terrorizmus kezelésében - mondta szerdán Varsóban  Szameh Sukri külügyminiszter azon a közös sajtóértekezleten, melyet Grzegorz Schetynával, a lengyel külügyi tárca vezetőjével tartott.


Az egyiptomi külügyminiszter, aki szerdán érkezett egynapos lengyelországi látogatásra, elmondta: országa, mely az utóbbi években "meglehetősen súlyos viharokat vészelt át a rendszerváltással kapcsolatban", a lengyel tapasztalatokat is felhasználná az ország "demokratikus építésében". Úgy vélekedett, hogy jelenleg nemcsak Egyiptom, hanem a közel-keleti térség, sőt az Európai Unió előtt is olyan kihívások állnak, amelyek megoldásában Ankara "a baráti országok" szolidaritására számít. E kihívások között kiemelte a terrorizmus elleni harcot. 

Mint mondta, a terrorizmus kezelésében Egyiptom "nemcsak katonai megoldásokat" fog keresni, hanem olyan gazdasági, társadalmi és politikai feltételeket próbál teremteni, amelyek "a terrorizmus szelleme által megszédített emberek szemléletét" segítik megváltoztatni. Ezen a területen az egyiptomi hatóságok a vallásos szervezetekkel való együttműködésre is számítanak. "Számítunk az európai, ezen belül a lengyel partnerek segítségére, mert Egyiptom stabilitása és biztonsága nem csupán a térség biztonságát és stabilitását jelenti, hanem Európáét is” – hangsúlyozta Sukri.

Grzegorz Schetyna annak a véleménynek adott hangot, hogy a biztonság soha nem regionális jellegű, "mindig is globális kihívást fog jelenteni".

Forrás: MTI