Őrizetbe vett a török rendőrség szerdán két fegyveres férfit, akik behatoltak a török kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) irodájába Isztambulban.


Az egyik férfi kitörte az épület felső emeletének ablakát és kilógatott egy zászlót. A területet a rendőrség lezárta. A beszámolók szerint azonban senki nem sérült meg, és egyelőre nem tudni, hogy mi volt a fegyveresek indítéka.

Előző nap szélsőbaloldali fegyveresek túszul ejtettek egy ügyészt Isztambulban. A betiltott szélsőbaloldali Forradalmi Népfelszabadító Párt-Front (DHKP-C) két tagja egy bíróságon ejtette foglyul Mehmet Selim Kiraz ügyészt. A két túszejtőt a rendfenntartók lelőtték, de az ügyész is megsebesült a kiszabadítására indított mentőakció során és kórházba szállítását követően belehalt sérüléseibe.

Az ügyész egy tinédzser, Berkin Elvan halála ügyében vezetett vizsgálatot. A fiatalkorút a tavaly márciusi kormányellenes tüntetések idején a rendőrség megsebesítette. A fiú kómába esett és hónapokkal később meghalt. A túszejtők keddi akciójuk során azt követelték, hogy a fiút megsebesítő rendőr a nyilvánosság előtt, a televízióban tegyen vallomást, és állítsák bíróság elé.

A hatóságok szerdán előállítottak 22, a DHKP-C-hez közelálló fiatalt az ország déli részén fekvő Antalya városban. Az intézkedést azért rendelték el, mert bizonyos értesüléseikből arra következtettek, hogy a DHKP-C a keddi isztambulihoz hasonló akciókra készül.

Forrás: MTI