A jogállamiság megvalósításától és megítélésétől függ, hogy Montenegrónak sikerül-e több külföldi befektetőt csábítania az országba - jelentette ki szerdán Johannes Hahn, az Európai Bizottság bővítési ügyekért felelős biztosa, miután megbeszéléseket folytatott Milo Djukanovic montenegrói miniszterelnökkel.


Az osztrák politikus utalt arra: a jogállami állapotoktól függ az is, hogy Podgorica mikor kaphat meghívást a NATO-hoz való csatlakozásra.

"Sok szükséges jogszabály megszületett már, és most itt az ideje ezek hiteles végrehajtásának" - húzta alá Johannes Hahn.

Hahn elmondta, hogy a tárgyalásokon szó esett a regionális együttműködésről, valamint a térség országai közötti energetikai és közlekedési kapcsolódási pontok kiépítéséről, mert nem csak az energiaellátás biztonságának hiánya, hanem az energiatermelés nem kellő szintje is egyre jelentősebb probléma a térségben.

Milo Djukanovic a Hahnnal közösen tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy a bizottság és Podgorica álláspontja a jogállamiság kérdésében "nagyon hasonló", ezt tekinti a csatlakozási tárgyalások legfontosabb részének, s Montenegró kiemelt figyelmet szentel a témának.

Forrás: MTI