Nem motorhiba miatt tért vissza a belgrádi repülőtérre a Tomislav Nikolić szerb államfővel a Vatikánba tartó kormányrepülőgép, írja a vajma.info. A Blic értesülése szerint meglehetősen bizarr oka van annak, hogy az elnök kénytelen volt visszafordulni és lemondani a Ferenc pápával megbeszélt találkozóját: a repülőgép személyzetének egy tagja véletlenül ráöntötte a kávét a műszerfalra.


„A repülés gond nélkül indult. A pilóta a megfelelő magasságig emelte a gépet, majd bekapcsolta az automatikus vezérlést. Ekkor szokás szerint kávéval szokták kínálni az utasokat, de az egyik felszolgáló véletlenül ráöntötte a kávét a műszerfalra. A pilóta és a légiutas-kísérő megpróbálták gyorsan feltakarítani a kávét, véletlenül aktiváltak valamit, s ekkor a gép rázkódni kezdett és vesztett a magasságából" – mondta el a napilap kormányon belüli forrása.

Hogy elkerüljék a tragédiát, a pilóta kézi vezérléssel próbálta meg elkerülni a tragédiát. „A gép süllyedni kezdett, ez pedig pánikot váltott ki az államfő munkatársai között. Biztosan nem volt kellemes, de a pilóta tíz másodpercen belül stabilizálta a gépet, viszont az eljárás megszegése miatt kénytelen volt visszatérni Belgrádba. A repülőgép tökéletes állapotban landolt Belgrádban, és ezt a civil repülési igazgatóság illetékesei is megállapították az azonnal vizsgálat során" – magyarázta a forrás, aki szerint legkésőbb holnap elkészül az úttal kapcsolatos teljes jelentés.

Ivan Mrkić, az államfő külügyi tanácsadója a visszatérésük után kijelentette: a Falcon 50-es gép nyolc óra körül szállt fel, de az út során az egyik motor felmondta a szolgálatot. „Valódi drámát éltünk át, és csak a pilóta szakértelmének köszönhetően érkeztünk vissza Belgrádba teljes épségben" – állította Mrkić.

Azt nem sikerült megtudni, hogy Stanislava Pak, Ivan Mrkić és Oliver Antić elnöki tanácsadók miért találták ki a motorhibáról szóló történetet, ők ugyanis nem hajlandóak nyilatkozni a Blicnek.

Időközben Petar Vojinović repülési szakértő rámutatott arra, hogy a Falcon-gépeknek három motorja van, és gond nélkül tudnak repülni két motorral is.

A Blic írása szerint egyébként a gép nyolc órakor indult el Belgrádból, és Bosznia felé indult. A repülés normálisan zajlott, a repülőgép pedig 724 kilométeres óránkénti sebességgel lassan emelkedett 10 ezer méteres magasságba. Minden gond nélkül zajlott egészen addig, amíg a boszniai Crvenica település felett éles kanyart vett, veszített a magasságából, egészen 7700 méterig, és lassulni kezdett. Szerbiába 660 kilométeres óránkénti sebességgel és 6100 méteres magasságon érkezett vissza.

Tomislav Nikolić szerb államfő levélben kért elnézést Ferenc pápától, amiért nem érkezett meg a Vatikánba, ugyanakkor Szlovénia, Montenegró elnökei pedig telefonon érdeklődtek szerb hivatali kollégájuk egészségi állapotáról.

Oliver Antić elnöki tanácsadó egyébként a helyzet körülményeit ecsetelve azt mondta, „eléggé drámai" volt, de mindannyian higgadtak maradtak, „különösen Nikolić elnök".

Forrás: MTI