Margvelasvili szerint Moszkva szándéka az, hogy lejárassa az országban a nyugati értékeket, és arra kényszerítse Grúziát, hogy lemondjon az euroatlanti integrációról, írja az MTI.


Grúzia biztonsága szempontjából a fő problémát Oroszország jelenti, amely „globális propagandahadjáratot indított", és ennek egyik célpontja a kaukázusi ország – jelentette ki kedden Giorgi Margvelasvili grúz államfő az ország helyzetéről tartott beszédében.

Grúzia biztonsága szempontjából a fő probléma Oroszország, amely nem teljesíti a 2008-ban vállalt tűzszüneti kötelezettségeit, és elutasítja egy olyan egyezmény aláírását, amelyben lemond az erő használatáról Tbiliszi ellen – hangsúlyozta a parlamentben az államfő, akinek beszédét élőben közvetítette a helyi televízió.

Margvelasvili arra a tűzszüneti megállapodásra utalt, amely véget vetett a 2008. augusztusi grúz-orosz háborúnak Dél-Oszétiában. Ezt a szakadár régiót – a másik szakadár grúz tartományhoz, Abháziához hasonlóan – független államként ismerte el Moszkva a konfliktus végén.

A grúz államfő beszédében „annektálásnak" minősítette azokat a szövetségi és integrációs egyezményeket, amelyeket nemrég írt alá Oroszország a két szakadár régióval, ahol katonai bázisokat is létrehozott.

Margvelasvili szerint Moszkva szándéka az, hogy lejárassa az országban a nyugati értékeket, és arra kényszerítse Grúziát, hogy lemondjon az euroatlanti integrációról. „A grúziai területek 2008-as elfoglalása, a 2014-es ukrán konfliktus, és a Dnyeszteren túli terület szeparatistáinak támogatása a Kreml által a posztszovjet térségben alkalmazott erőpolitika megnyilvánulásai" – hangsúlyozta a grúz államfő. Mint hozzátette, a Kreml ilyen módon bünteti Grúziát, Ukrajnát és Moldovát, amiért ezek az országok az európai integrációt választják.

A 2013 novembere óta hivatalban lévő Margvelasvili felszólította a nemzetközi közösséget arra, hogy szálljon szembe ezzel az oroszországi politikával, amely a választás szabadsága és az államok területi integritása ellen irányul. Hangsúlyozta, hogy hazája tovább mélyíti a kapcsolatokat a NATO-val és az Európai Unióval (EU), mert, mint mondta, Grúzia biztonsága és jóléte közvetlenül összefügg az európai és az euroatlanti integrációval.

Forrás: MTI