Romba döntötte egész Németországot a Niklas orkán, a tomboló szélvihar amerre járt, pusztulást hagyott maga után.

Németországban heten haltak meg, közülük hárman közlekedési balesetben vesztették életüket. Svájcban és Ausztriában egy-egy áldozatot szedett az orkán.
A vihar Németország történelmének egyik legsúlyosabbika volt, nem csak káoszt okozott, de rengetegen megsérültek és meghaltak. A károk az első becslések szerint milliós nagyságrendűek - természetesen euróban számolva, forintra átváltva ez több százmilliót jelent.


Borzalom! Az emberek nem tudtak a lábukon állni, a Niklas 192 km/órás sebességgel tombolt (Fotó: MTI)

Az orkán néhol 192 kilométeres óránkénti sebességgel süvített, jószerével nem volt fa, ami megállt volna előtte. Ezek okozták a legnagyobb bajokat is, ugyanis nem csak a villanyvezetékeket tépték szét - több tízezren maradtak áram nélkül - de autókra dőltek és embereket ütöttek agyon. Megbénult a vasúti közlekedés, az utak járhatatlanná váltak, néhány települést közúton nem is lehetett megközelíteni.


A kidőlt fák a vasúti közelekdésben is fennakadást okoztak (Fotó: MTI)

A legbrutálisabb haláleseteket is a kidőlő fák okozták. Montabaur közelében az útkarbantartók szolgálati autójára dőlt egy fa, a kocsiban ülő két ember meghalt. Bajorországban, Linden közelében egy nő kocsijára esett rá egy fa, a nő nem élte túl.


Autók törtek össze (Fotó: MTI)

Weimarban ugyanez történt, itt az autóban ülő nő és két lánya sérülésekkel megúszta a balesetet. Egy férfi - ő már Ausztriában - azért vesztette életét, mert felmászott házának tetejére, hogy megerősítse azt a vihar miatt, a szél azonban feldöntötte létráját.


Lengyelországban is puszított a vihar (Fotó: MTI)

Bár az orkán reggelre elvonult, Nyugat-Európában továbbra is viharos marad az időjárás, így még nehezebben tudják helyreállítani a károkat.