Szívesen nemzeti hősnek nyilvánítaná Avram Iancut Klaus Johannis román államfő, aki kedd este beszélt erről, miközben elnöksége első száz napját értékelte. Avram Iancu, akinek számos szobor őrzi az emlékét Románia-szerte, az 1848-49-es szabadságharc császárpárti román felkelőinek vezetője volt, több ezer magyar vére tapad a kezéhez, írja a mandiner.hu.


„Erdélyi vagyok, Avram Iancu-párti. Tetszik nekem ez a történelmi személyiség, szívesen nemzeti hősnek nyilvánítanám”  – nyilatkozta kedd este, államfői mandátuma első száz napjának értékelésekor Klaus Johannis román államfő, korábban nagyszebeni polgármester, aki büszke szász gyökereire - írja a Kolozsváros.ro.

Korábban Johannis visszaküldte a parlamentnek újbóli megvitatásra azt a törvényt, amely Avram Iancut a román nemzet hősévé nyilvánította. Elmondása szerint az Avram Iancut megillető tisztelet ellenére nem tartja a törvényt (amelyet a Nemzeti Liberális Párt három szenátora nyújtott be) alkalmasnak a jogalkotó szándékának kifejezésére. Az államfő úgy vélte, a parlament csak általános érvényű jogszabályt alkothat „a román nemzet hőse” cím adományozásáról, amelyben megszabja a kitüntetés odaítélésének a módját, és a kitüntetés formai elemeit.

Avram Iancu neve szorosan kapcsolódik az 1848-49-es erdélyi vérengzésekhez, amelyek Dél-Erdély etnikai összetételének megváltoztatását, azaz 7500-8500 magyar nemzetiségű személy lemészárlását eredményezték többek közt Kisenyed, Székelykocsárd, Boklya, Gerendkersztúr, Balázsfalva, Mikeszásza, Zalatna, Boroskrakkó, Borosbenedek, Magyarigen, Borosbocsárd, Algyógy, Ompolygyepű, Marosújvár, Felvinc, Nagyenyed, Verespatak, Abrudbánya és Bucsesd  településein. Iancu vezette ugyanis a császárhű román felkelőket. Emlékét számos köztéri szobor és intézmény neve őrzi, viszont a lemészárolt magyaroknak sokfelé nem állítottak még emléket.

Forrás: Mandiner