Katar 24 darab Rafale típusú vadászgépet rendel Franciaországtól, a szerződés értéke 6,3 milliárd euró - jelentette be csütörtökön a francia elnöki hivatal.


A közlemény szerint a tranzakciót Francois Hollande államfő jelenlétében május 4-én írják alá Dohában.

A köztársasági elnök szerdán telefonon egyeztetett Tamim bin Hamad ász-Száni sejkkel, katari emírrel, aki "megerősítette, hogy szeretné, ha hazája 24 Rafale típusú vadászgépet szerezne be" - olvasható az Elysée-palota közleményében.

A Dassault Aviation fegyvergyártó cég szerint a megállapodásban további 12 repülő beszerzése is szerepel opcióként.

Franciaország számára ez a harmadik exportszerződés, amely az említett vadászgépek eladására vonatkozik. Februárban elsőként Egyiptom rendelt 24 darab Rafale-t, három hete pedig India 36 vadászgép leszállításáról írt alá szerződést.

A francia védelmi minisztérium arról tájékoztatott, hogy a végleges megállapodásról a katari emír április 21-én egyeztetett Jean-Yves Le Drian védelmi miniszterrel Dohában. A tárcavezető 2012 óta második alkalommal járt titokban Katarban a Rafale-eladások ügyében.

A katari szerződés a már aláírt megállapodásokkal együtt kivételesen sikeressé teheti az idei évet a francia fegyverexport számára, amely már meghaladta a 15 milliárd eurót. Az újabb megállapodás keretében száz katari szakembert is kiképez Franciaország.

A Rafale (Széllökés) negyedik generációs, szuperszonikus vadászbombázó repülőgép, a prototípus először 1986. július 4-én emelkedett a magasba. A fejlesztésnél elsőbbséget élvezett az észlelhetőség csökkentésének, a kiváló manőverező képességnek, a nagy hatósugárnak és a hajóról történő üzemeltethetőségnek a szempontja. A gép három francia nagyvállalat együttműködésében készül. Hatvan százalékban a Dassault fegyveripari cég, 22 százalékban a Thales elektrotechnikai vállalat, 18 százalékban pedig az M88-as motorokat szállító Snecma állítja elő.

A francia hadseregben 2004-ben szolgálatba állt repülőgéppel Párizs évek óta intenzív marketingtevékenységet folytatott, de hat elbukott exporttárgyalás után csak idén tudott először külföldre eladni belőle. Azóta az Egyesült Arab Emírségek és Malajzia is jelezte érdeklődését a Rafale-okra.

Forrás: MTI