Az Egyesült Államok egyhamar nem szünteti meg a vízumkötelezettséget Horvátországgal szemben, mert nem felel meg az erre vonatkozó feltételeknek - jelentette ki csütörtökön Kenneth Merten leköszönő zágrábi amerikai nagykövet egy horvát tévének adott interjúban.


Az N1 televízió műsorában a diplomata úgy fogalmazott, remélte, hogy mandátuma alatt ezen sikerül változtatnia, de szerinte azoknak, akik elhagyják Horvátországot, sajnos nincs miért visszatérniük.

A nagykövet kifejtette, hogy vannak kritériumok, amelyeknek minden országnak meg kell felelnie a vízumkötelezettség feloldásához, és Horvátország közülük mindössze egyet tudott eddig teljesíteni. Mihelyt jobbra fordul szerinte a gazdasági helyzet és csökken a munkanélküliség, Horvátország valószínűleg eleget tesz annak a feltételnek, amely az elutasított vízumok arányára vonatkozik.

Merten kifejtette, hogy ebben a kérdésben nem fog változni az amerikai politika álláspontja, egyetlen lehetőség szerinte, hogy Horvátország megfeleljen az elvárásoknak.

Nem adhatunk olyan embereknek turista vízumot az Egyesült Államokba, akik nem tudják bizonyítani, hogy van okuk rá, hogy hazatérjenek, azonkívül, hogy van munkájuk. Az ilyen emberek turistavízumot sem kaphatnak, mert nincsenek szilárd alapjaik Horvátországban” - mondta.

"Nem hiszem, hogy ez a közeljövőben változni fog, meg kell várni, hogy a horvát gazdasági helyzet javuljon" - tette hozzá. 

Horvátország az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalás során minden alkalommal felveti, hogy további négy európai uniós tagállammal együtt (Románia, Bulgária, Lengyelország és Ciprus), vízumköteles az Egyesült Államok felé. A horvát kormány szerint a vízumkötelezettség megszűntetése esélyt adna az országnak, hogy teljes mértékben kihasználhassa a kereskedelmi liberalizáció lehetőségeit.

Forrás: MTI