A világhírű orosz filmrendező testvérpár, Andrej Koncsalovszkij és Nyikita Mihalkov azzal a kéréssel fordult az orosz kormányhoz, hogy nyújtson pénzügyi segítséget egy hazai gyorsétterem-lánc elindításához, amely vetélytársa lehetne az Oroszországban is jelen lévő amerikai McDonald's hálózatnak - jelentette csütörtökön a Kommerszant című orosz napilap.


A gyorsétterem-hálózat a Jegyim doma (Együnk otthon) nevet viselné. Ez a címe Koncsalovszkij felesége, Julija Viszockaja színésznő, televíziós műsorvezető gasztronómiai műsorának az NTV orosz televízióban. Viszockaja, akinek két saját étterme is van Moszkvában, ezen a címen egy online receptkönyvet is működtet.

„Megpróbálunk létrehozni egy jó és tisztességes ételeken alapuló, hozzáférhető hálózatot” - mondta Koncsalovszkij a TASZSZ hírügynökségnek.

A filmrendező testvérpár március 16-án levélben fordult Vlagyimir Putyinhoz, az orosz elnök támogatását kérve kezdeményezésükhöz. Mint írták, az étteremlánc elindításához 971,8 millió rubelre (4,86 milliárd forint) lenne szükségük, amely számításaik szerint 4 év 8 hónap alatt térülne meg.

Putyin már március 24-én azzal bízta meg Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettest, hogy vizsgálja meg és támogassa a javaslatot az „importhelyettesítési feladatok megoldásának összefüggésében”. A Kommerszant értesülése szerint Dvorkovics csütörtökre hívta össze megbeszélésre az ügyben érintett tárcák képviselőit.

Nyikita Mihalkov az orosz elnök hű támogatója, az elmúlt időszakban - a Krím annektálása idején is - többször is kiállt politikája mellett.

Forrás: MTI