Miután Goran Bregovic szerb zeneszerző koncertet adott a Krímben, Kijevben már nem engedik fellépni májusban.


Lefújták Goran Bregovic május közepére tervezett kijevi koncertjét, mert a szerb zeneszerző az ukrán törvényeket megsértve az Oroszország által elcsatolt Krím területére lépett és Szevasztopolban koncertet adott – jelentette be a kijevi koncert szervezője szerdán.

A Macskajaj című népszerű Emir Kusturica-film zeneszerzője a moldovai Chisinauban adott koncertje után Moszkvába repült, ahonnan a krími Szimferopolba utazott. A közeli Szevasztopolban adott koncertje után pedig Szimferopolból, ugyancsak Moszkván keresztül repült jelenlegi lakhelyére, Párizsba.

Tettével megsértette a hatályos ukrán törvényeket – közölte Makszim Sulzsenko, a Stereo Plaza nevű koncertterem vezető menedzsere. Szavai szerint legalábbis erre a következtetésre jutottak, miután egy "független ügyvédi irodával" konzultáltak. Az eset miatt Bregovic május 16-i kijevi koncertjét nem tartják meg.

Sulzsenko megjegyezte, hogy a csarnokot azóta több hírcsatorna is felkereste telefonon, hogy a vezetőség "hazafias állásfoglalásáról" kérjenek felvilágosítást.

Szevasztopoli koncertje után Bregovic rajongással nyilatkozott Oroszországról az őt kérdező újságíróknak. Arra a kérdésre, nem-e fél attól, hogy az eset miatt büntetőintézkedéseket hoznak ellene, azt válaszolta, hogy neki mindegy.

Forrás: MTI