A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap a halálbüntetés körüli vitával kapcsolatban közölt írást online kiadásában.


Stephan Löwenstein az Orbán +napirenden+ akarja tartani a halálbüntetést című írásában kiemelte, hogy a "szélsőjobboldali" Jobbik a kormányzópárt "legerősebb kihívójává fejlődött", ezért Orbán Viktor miniszterelnök "keményen rendpárti hangot üt meg" és "követeli" a halálbüntetés visszaállítását.

A FAZ szerzője az ügy fejleményeit ismertetve úgy vélekedett, hogy az utóbbi hónapok belpolitikai fejleményeinek tükrében kell vizsgálni azt, hogy az ellenzék bal- és jobboldaláról egyaránt megfogalmazódik az az állítás, miszerint Orbán témákat "vesz kölcsön" a szélsőjobboldaltól. Ezzel összefüggésben Löwenstein hangsúlyozta, hogy a Jobbik nem csupán a kormánypárt legerősebb kihívója lett a felmérések szerint, hanem áprilisban megnyerte története első egyéni parlamenti mandátumát.

A kormány által a bevándorlásról kezdeményezett nemzeti konzultációról tudósít csütörtöki számában a Financial Times brit politikai, gazdasági napilap európai kiadása.

Az újság budapesti tudósítója ismertet néhányat a választókhoz intézett kérdések közül, továbbá felidézi, hogy liberális EP-képviselők a héten kemény bírálatot fogalmaztak meg a kezdeményezéssel szemben.

"A levél aláhúzza Orbán Viktor egyre inkább bevándorló ellenes retorikáját" - állapítja meg a lap tudósítója, miközben az uniós vezetők a migrációs szabályok felülvizsgálatára törekednek, miután Afrikából és a Közel-Keletről százezrek menekülnek Európa irányába az instabilitás elől.

A lap elemzőkre hivatkozva azt írja, hogy a kérdőív nem felel meg az objektivitás követelményének, és a felmérés helyett inkább manipulálhatja a közvéleményt. Scott Blinder, a Massachusetts-i Egyetem politológiatanára "rendkívül kiegyensúlyozatlannak" nevezi a kérdéssort.

A tudósító megjegyzi, hogy a miniszterelnök egyre gyakrabban beszél a bevándorlók jelentette fenyegetésről, ahogy szeretné kordában tartani a Jobbik erősödését, valamint, hogy Magyarországon megugrott a menedékkérők száma, több mint 20 ezer koszovói lépte át a szerb-magyar határt, de többségük Ausztriába és Németországba utazott tovább.

Ausztriában a Der Standard, a Die Presse, s a Kurier is foglalkozott csütörtökön Orbán Viktornak azzal a kijelentésével, hogy napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését.

A Die Presse című konzervatív osztrák napilap Orbán az alapértékeket vonja kétségbe címmel közölt írást. A szerző szerint nem ez az első alkalom, hogy Magyarország kormányfője olyan fenyegetésekkel provokálja európai partnereit, amelyek egyértelmű megsértését jelentenék az uniós jognak. Úgy véli, belpolitikai okai vannak Orbán kijelentésének, és a tapolcai választási vereséget említi. A cikk szerint nem kérdés, hogy Magyarország fokozatosan elszigetelődik, és példának az Egyesült Államok által korrupciógyanú miatt elrendelt beutazási tilalmat hozza fel.

A Die Presse Az Európai Néppártnak ki kellene zárnia Orbán Viktort címmel kommentárt is közöl. A szerző, Wolfgang Böhm politikai abszurditásnak nevezte, hogy Orbán Viktor a halálbüntetéssel kokettál" s felteszi a kérdést: szabad-e rendszeresen, következmények nélkül megkérdőjeleznie az európai közösség értékeit? Böhm szerint az Európai Néppárt (EPP), amelynek a Fidesz is tagja, homokba dugja a fejét, pedig a pártszabály szerint a magyar kormányfő már jó ideje nem illeszkedik a keresztény-szociális értékrendbe. Úgy véli, sem Orbánnak a halálbüntetésről, sem az illiberális demokráciáról tett kijelentése, sem a külföldi vállalkozók diszkriminálása nem fér bele a párt értékrendjébe. A szerző szerint a néppártnak nem a frakció nagysága, hanem a szavahihetőség miatt kellene aggódnia.

Orbán szakítópróba elé állítja Európa kereszténydemokratáit a Kurier című osztrák lap írása szerint. A szerző úgy véli, az már megszokott, hogy a magyar kormányfő mindig az EPP jobbszélén áll. Az újságnak egy név nélkül nyilatkozó kereszténydemokrata politikus rámutatot, hogy  ez most új dimenzió, már az unió alapértékeiről van szó. A szerző szerint tisztán belpolitikai motivációból cselekedett Orbán, hogy kiszorítsa a szélsőjobboldali Jobbikot és hozzáteszi: a magyar ellenzék pedig éppen azt vetette a miniszterelnök szemére, hogy kijelentésével a Jobbiknak tett gesztust.

A Der Standard osztrák liberális napilap magyarországi tudósítója, Gregor Mayer szerint Orbán Viktor flörtöl a halálbüntetéssel. Úgy véli, a halálbüntetés témája folyamatosan kíséri Orbánt azóta, hogy a kilencvenes évek végétől a jobboldali populizmus felé fordult. Mayer szakértőkre hivatkozva azt írja, a halálbüntetés elrettentő hatása csupán mítosz és hozzáteszi: Magyarországon évek óta nem nő a bűnözés. A szerző szerint Orbán Viktor klasszikus populizmust "játszik", a legutóbbi csekély politikai sikere miatt a halálbüntetés visszaállítása mindig biztos téma a korrupciós botrányok és az elvesztett időközi választások ellenében.

Forrás: MTI