Meghosszabbította harminc nappal a marosvásárhelyi törvényszék a Mezei Jánosra, Gyergyószentmiklós polgármesterére vonatkozó előzetes letartóztatási parancsot - közölte szerdán a törvényszék.


Az elöljáró március 19. óta van letartóztatásban, ennek meghosszabbítását a korrupcióellenes ügyészség kérte.

Mezei Jánost hivatali visszaéléssel és zsarolással gyanúsítja az ügyészség egy olyan telek eladása miatt, amely a gyergyószentmiklósi és a budapesti V. kerületi önkormányzat közös cégének, a Monturist Kft.-nek a tulajdonában volt. A vádhatóság szerint a Gyilkos-tó melletti 400 négyzetméteres telek nem lett volna eladható a magyarországi tulajdonos beleegyezése nélkül.

A Marosvásárhelyi Táblabíróság márciusban szigorította a polgármester elleni kényszerintézkedéseket, és házi őrizetből előzetes letartóztatásba helyezte a tisztségéből korábban felfüggesztett városvezetőt.

Az ügyészség azt értelmezte zsarolásnak, hogy a polgármester lemondásra szólította fel a budapesti önkormányzat többségi tulajdonában levő cég ügyvezetőjét, akinek a feljelentése alapján indult az ügyészségi vizsgálat.

A Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben megválasztott Mezei János 2008 óta polgármestere a 17700 lakosú székelyföldi Gyergyószentmiklósnak. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) korábban tiltakozott a polgármester meghurcolása ellen, amit az SZNT a városvezető székely jogkövetelések melletti kiállásának tulajdonít.

Forrás: MTI