Magyarország elkötelezett támogatója Grúzia európai és NATO-integrációs folyamatának - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-nek.


A tárcavezető szerda délelőtt fogadta David Bakradze grúz európai integrációs ügyekért felelős minisztert.

A tárgyalás után úgy nyilatkozott, Magyarország azt várja a soron következő keleti partnerség csúcstalálkozótól, hogy világos üzeneteket fogalmaznak meg az EU keleti partnereinek, és világossá teszik, hogy szorosabbra kívánják fűzni az együttműködést. 

Úgy vélte, a szorosabb kapcsolatok a keleti partnerség országaival az unió politikai és gazdasági érdekeit szolgálják. A keleti partnerség csúcstalálkozón Grúziának biztosítani kellene a lehetőséget a vízummentesség gyorsított bevezetésére - tette hozzá.

Szijjártó Péter Grúzia NATO-integrációját illetően kifejtette: a szövetségnek világos jelzést kellene küldenie Grúzia felé, hogy értékeli és megbecsüli az ország hozzájárulását a NATO-műveletekhez, hiszen Grúzia az egyik legnagyobb hozzájárulója e műveleteknek a NATO-n kívüli országok közül. Az ország NATO-integrációját ezért mindenképpen fel kell gyorsítani - mutatott rá.

Közölte: a tárgyalás témái között szerepelt az energetika is, Grúzia ugyanis fontos tranzitszerepet tölt be a Kaszpi-tengeri gáz európai importjában, márpedig Magyarországnak és egész Európának az az érdeke, hogy minél több forrásból érkezzen gáz a térségbe. Ez abból a szempontból is lényeges, hogy láthatóan Törökország regionális elosztó szerepbe kerül - fűzte hozzá.

A miniszter a kétoldalú gazdasági együttműködést illetően elmondta: jól látszik, hogy az elmúlt időben tett erőfeszítések eredményre vezettek, tavaly 9,5 százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom, az idei évben pedig csak januárban 44 százalékkal, ami azt mutatja, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok erősítésére tett erőfeszítések sikeresek.

A tárcavezető arra is kitért, hogy Magyarország következetesen kiáll Grúzia területi integritása és szuverenitása mellett, és minden felet arra hív fel, hogy tartsa tiszteletben a genfi folyamatot. 

Szijjártó Péter közölte: Grúzia megbecsüléssel tekint Magyarországra, amiért az folyamatosan támogatja EU- és NATO-integrációs törekvéseit, és a grúz államminiszter Magyarország további segítségét kérte ebben az ügyben.

Forrás: MTI