A jövő héten az Európai Parlament (EP) állampolgári jogokkal, bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó bizottsága (LIBE) meg fogja vitatni Orbán Viktor javaslatát a migrációval és a halálbüntetéssel kapcsolatban - közölte csütörtökön az MTI-hez eljuttatott tájékoztatásában Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője. Martin Schulz EP-elnök szóvivője, Armin Machmer az MTI-nek megerősítette az erről szóló döntést.


A javaslat megvitatásáról - olvasható Ujhelyi István tájékoztatásában - az EP frakcióvezetőinek strasbourgi tanácsülésén, az úgynevezett "elnökök értekezletén" döntöttek. Ujhelyi szerint a frakcióvezetők fontosnak tartják, hogy az európai közösség vizsgálja meg, mit jelentene a halálbüntetés esetleges bevezetése egy uniós tagállamban.

"Nem kizárt, hogy ennek eredménye nyomán a májusi plenáris ülésen parlamenti vitát is lefolytat majd az Európai Parlament a magyar kormányfő elképesztő politikusi vadhajtásairól" - tette hozzá a szocialista EP-képviselő.

Megfogalmazása szerint az EP-ben képviselt pártcsaládok vezetőitől már ezt megelőzően is "karcos és érdemi kritikákat kapott Orbán Viktor amiatt, hogy a magyar miniszterelnök az európai értékrenddel teljesen ellentétes módon napirendre vette a halálbüntetés bevezetésének kérdését". Az EP szociáldemokrata elnöke és a liberális vezetők mellett még a néppárti konzervatív politikusok is válaszokat várnak Orbán kijelentései miatt - jegyezte meg Ujhelyi.

Forrás: MTI