A 101 éve lezajlott Bécs-Ústí nad Labem-Budapest repülőverseny megismétlését kezdeményezték Csehországban.


Az ústí kezdeményezők, Martin Krsek történész és Miroslav Oros filmes tervük megvalósításához szükséges pénzt a Startovac.cz portál segítségével szeretnék összegyűjteni.

A Bécs-Ústí nad Labem-Budapest repülőversenyt 1914-ben az ústí Schicht testvérek, a híres helyi szappangyár tulajdonosai írták ki. A korabeli Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb repülőversenyére 12 kéttagú csapat jelentkezett be. 

"A verseny a pilóták bátorságának, de elsősorban a korabeli repülőtechnika képességeinek és lehetőségeinek az óriási próbája volt. Ne feledjük, hogy a repülés hőskorában vagyunk" - mondta Krsek újságíróknak szerdán Ústíban. 

A mintegy 1000 kilométeres útra Bécsből indultak a gépek Prágába, Terezínbe és Ústí nad Labembe, ahol megfordultak és egy brünni, illetve győri megállóval Budapesten kellett célba érniük. 

A versenyt csak két gép fejezte be. "Egy pilóta a verseny közben meghalt, többen lezuhantak és megsérültek" - mutatott rá a történész. 

Krsek és Oros most ugyanezt az utat szeretné végigrepülni, de már korszerű kisgépek segítségével. A történelmi utat egy-két régi gép újjáépített másolata, egy gyári ultrakönnyű repülőgép, egy amatőrök által készített kisgép, egy motoros sárkányrepülő és néhány más, hasonló kisgép tenné meg. 

"A projekt a történelmi verseny dokumentációja és rekonstrukciója akar lenni. Ugyanakkor megmutathatnánk, mennyit haladt előre a repülési technika száz év alatt" - magyarázta a verseny céljait Oros.

Krsek és Oros már hosszabb ideje kutatják a Bécs-Ústí nad Labem-Budapest repülőverseny hátterét és történetét, amelyről dokumentumfilmet is készítettek. A filmet a közeljövőben vetítik le Ústí nad Labemben a repülőversenyt bemutató történelmi kiállítás megnyitása alkalmával.

Forrás: MTI