Egynapos keresés után megtaláltak Németországban egy elrabolt lengyel kislányt, a gyerek megmentésében jelentős szerepet játszott a Child Alertnek nevezett nemzetközi riasztórendszer - közölte Mariusz Sokolowski, a lengyel rendőrfőkapitányság szóvivője szerdai varsói rendkívüli sajtóértekezletén.


Az északnyugat-lengyelországi Szczecin mellett élő tízéves kislány kedden tűnt el iskolából hazamenet. A szülők által riasztott rendőrség a község térfigyelő rendszerén egy felvételt talált, amelyen a kislány abba az utcába fordult be, amelyben lakik. A kamerák egy német rendszámú kocsit is észleltek, ezért a rendőrség gyanút fogott, hogy a kislányt Németországba vitték.

A lengyel rendőrség elindította a Child Alert nemzetközi riasztórendszerbe illeszkedő eljárást indította el. Ennek köszönhetően a keresett gyerekről szóló tájékoztató adatok gyorsan terjednek nemcsak a rendőrségi hálózatokon, hanem a tömegtájékoztató eszközök révén is. A rendszerben résztvevő tagországokban ez alkalomból külön sürgősségi hívószám is működik.

A kislányt a Child Alert által átadott információknak köszönhetően szerda délután egy németországi autópálya közelében parkoló kocsiban találták meg. Sokolowski a sajtóértekezleten elmondta, hogy a gyerek egészséges. Az őt elrabló férfit letartóztatták, állampolgárságára vonatkozó adatokat nem közöltek.

A Child Alert rendszernek 11 európai ország, valamint Kanada, Mexikó és az Egyesült Államok a tagja.

Forrás: MTI