Kudarcot vallott Olaszországban a politikai pártok adófelajánlásokkal való támogatása; kevesebb mint 17 ezer olasz ajánlotta fel jövedelemadója két ezrelékét a pártoknak.


Az olasz pártok költségvetési finanszírozásának rendszerét az Enrico Letta vezette kormány 2014 februárjában módosította. Ennek értelmében 2017-re teljesen megszűnik az államkasszából történő támogatásuk, akkortól csak tagdíjból és magánadományokból tarthatják fenn magukat. 

Tavalytól az adófizetők jövedelemadójuk két ezrelékével is segíthetik a pártokat. A 2014-es adatok szerint azonban a kísérlet kudarcba fulladt, csak 16 ezer 518 olasz adófizető élt ezzel a lehetőséggel - írta a Corriere della Sera című napilap. A felajánlott végösszeg is csekély lett: 325 ezer euró (több mint 97 millió forint). A pártokat támogató adófizetők többsége, több mint tízezren a kormányon levő Demokrata Pártnak (PD) ajánlottak fel összesen mintegy 200 ezer eurót. A második az Északi Liga lett, amelyet kevesebb mint 2000 adófizető támogatott. A harmadik a Baloldal Környezet Szabadság (Sel) párt, valamivel több mint 1500 támogatóval. A negyedik pedig a Hajrá Olaszország (FI), Silvio Berlusconi pártja 829 adófizetőtől kapott pénzt. 

Elemzők szerint az olaszok nem akarják elárulni, melyik párttal szimpatizálnak, főleg nem az adóbevallásukban. Idén májustól az olaszok fizetős sms-üzenettel is finanszírozhatják a pártokat. 

A pártok az utóbbi húsz év alatt mintegy 2,7 milliárd eurónak megfelelő összeget kaptak a költségvetésből a parlamenti, helyhatósági és az európai parlamenti választások költségeinek fedezésére. Ennek nagy része azonban nem kampánykiadásokra ment el, hanem a pártkasszákban maradt.

Forrás: MTI