Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint az Egyesült Államokban nem valósult meg a kisebbségi csoportok integrációja. A szakértő erről szerda reggel az M1 aktuális csatornán beszélt a Baltimore-i és a korábbi fergusoni zavargásokkal összefüggésben.


Mintha az amerikai politika megfeledkezett volna arról, hogy nem valósult meg a kisebbségi csoportok integrációja - mondta Ugrósdy Márton.

A marylandi Baltimore városában hétfőn súlyos zavargások robbantak ki a néhány órával a rendőri őrizetben elszenvedett súlyos gerincsérülésébe belehalt 25 éves Freddie Gray temetése után, a búcsúztatás helyszínétől néhány utcasaroknyira. A feldühödött tömeg kövekkel dobálta meg a rendőröket, fosztogatott, a randalírozók baseballütőkkel zúzták be a gépkocsik ablakait, járőrautókat gyújtottak fel.

A zavargások miatt rendkívüli állapotot és egyhetes éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el a városban, valamint tízezer nemzeti gárdistát és rendőrt helyeztek készenlétbe. Baltimore-ban a polgárjogi harcos, Martin Luther King meggyilkolása miatt 1968-ban kirobbant zavargások óta nem vetették be a Nemzeti Gárdát.

Az M1 aktuális csatornán a Külügyi és Külgazdasági Intézet szakértője azt mondta, hogy az Egyesült Államokban a kisebbségek integrációjának problémáját politikai oldaltól függően máshogy látják. 

A republikánusok az egyéni felelősséget hangsúlyozzák, míg a demokraták szerint a szociális integráció hánya, a jövőtlenség és a nagy számú deprivált helyzetben lévő fiatal jelenti a problémát. Azzal viszont mindenki egyetért, hogy a kisebbségi közösségek rendőrséggel, államigazgatással szembeni bizalmatlansága rendkívül nagy. Barack Obama elnök is abban látja a megoldást, hogy a rendőrség iránti közbizalmat erősítsék, és kiutat mutassanak a jövőtlenségből - fejtette ki a szakértő.

Ugrósdy Márton felidézte, hogy a közelmúltban neveztek ki új igazságügyi minisztert, aki egyben a legfőbb ügyész is. Loretta Lynch, az Egyesült Államok hétfőn beiktatott első afroamerikai igazságügyi minisztere ígéretet tett arra, hogy kivizsgálják ezeket az eseteket. 

A legfontosabb kérdés viszont a szakértő szerint az, hogy ezek a vizsgálatok mennyire lesznek hitelesek, elhiszik-e az érintett közösségek, hogy igazságosan folytatták le a nyomozást.
Forrás: MTI