A Borisz Nyemcov orosz ellenzéki vezető meggyilkolása kapcsán letartóztatott öt gyanúsított ügyében tegnap vádat emelt az orosz igazságszolgáltatás. A moszkvai városi bíróság közleménye szerint az öt férfit „megrendelésre elkövetett gyilkossággal” gyanúsítják - írja a nepszava


A Csecsenföldről származó vádlottakat az orosz Btk. 105. paragrafusa alapján helyezték vád alá, amely a csoportosan, megrendelésre vagy meggazdagodás, vagyonszerzés céljából elkövetett gyilkosságokra vonatkozik. A vádlottak mindegyike ártatlannak vallja magát, Zaur Dadajev volt csecsen rendőr ugyan letartóztatása után beismerő vallomást tett, de azt rövidesen visszavonta, állítva, hogy kínzással kényszerítették rá, társai sohasem ismerték el bűnösségüket.

A tegnapi vádemelés azt mutatja, módosulás történt az orosz hatóság álláspontjában és igazolja azokat a felröppent sajtóhíreket, miszerint újabb név merült fel az ügyben. A nyomozás ezzel elvetette a vallási meggyőződésből elkövetett bűncselekmény lehetőségét, azt, hogy a Charlie Hebdo szerkesztőség elleni merénylet utáni állítólagos muszlimellenes megnyilvánulásai miatt gyilkolták volna meg február 27-én Nyemcovot.

Putyin ígéretet tett arra, hogy mind az elkövetők, mind a megrendelők megfizetnek a gyilkosságért, amit ő politikai provokációnak nevezett. Egy hónap elteltével azonban annak ellenére, hogy megrendelésre történt gyilkosságról beszél a vádhatóság is, a megrendelő személyét homály fedi.

Nyemcov családja még abban sem bízik, hogy a letartóztatottak valóban az elkövetők. Bár a tegnapi vádemeléssel az üzleti-alvilági leszámolás lehetősége nyitott maradt, a család és az orosz ellenzéki körök kitartanak a politikai gyilkosság mellett, amelynek szálai a Kremlig nyúlhatnak.

Forrás: Népszava